Occidentul si Rusia au pozitii opuse cu privire la un raport despre armele chimice

Statele Unite, Marea Britanie si Franta au discutat cu usile inchise marti, in Consiliul de Securitate al ONU, un raport foarte documentat despre folosirea gazului de clor in Siria, in pofida obiectiilor Rusiei, potrivit unor diplomati, relateaza AFP.

Acest al treilea raport al Misiunii de ancheta a Organizatiei pentru Interdictia Armamentului Chimic (OAIC) confirma, "cu un puternic grad de certitudine, utilizarea gazului de clor ca arma" in conflictul sirian, dar fara sa desemneze vinovati, noteaza Mediafax. Documentul, de 95 de pagini, distribuit luna trecuta celor 15 membri ai Consiliului si dupa care AFP a obtinut o copie, citeaza numerosi martori care descriu largarea de gaz din elicoptere. Numai fortele guvernamentale detin elicoptere.

Textul este prezentat ca fiind o versiune mai completa al celui de-al doilea raport al misiunii, care dateaza din septembrie. El evaluaza la 350-500 - inclusiv 13 morti - numarul persoanelor vizate de atacuri cu clor in trei sate din nordul Siriei, in aprilie si mai, si anume Talmenes, Tamanah (ambele in guvernoratul Idleb) si Kafr Zita (la nord de Hama).

In rapoartele pe care le-a intocmit anterior - primul in iunie - OIAC a conchis ca este vorba despre o utilizare "sistematica si repetata" a clorului, la inceputul lui 2014, in aceeasi zona, tot fara sa numeasca vinovati. Parisul si Washingtonul au vizat regimul sirian, care acuza la randul sau grupari de opozitie.

Raportul furnizeaza "marturii mai convingatoare despre utilizarea gazului de clor de catre regimul sirian", a scris pe contul de Twitter ambasadoarea americana Samantha Power. "Este necesar ca regimului (sirian) sa i se arate ca nu este suficient sa-si distruga arsenalul declarat de armament chimic si ca trebuie sa inceteze sa mai largheze produse toxice asupra civililor".

Citeste si:
Siria a finalizat evacuarea armelor chimice declarate
Siria se tine de cuvant:...

Potrivit unor diplomati de la Consiliu, forul nu a luat nicio decizie la finalul consultarilor cu usile inchise. Insa occidentalii au obtinut sa fie informati in continuare despre progresele din ancheta. Dar Rusia a afirmat ca acest dosar este necesar sa ramana exclusiv de resortul OIAC.

Ambasadorii au analizat de asemenea eforturile depuse in vederea distrugerii ultimelor instalatii pentru producerea de armament chimic in Siria. Aceste lucrari, in sapte hangare si cinci tuneluri subterane "urmeaza sa fie finalizate pana la sfarsitul lui iunie", a anuntat Angela Kane, insarcinata cu dezarmarea la ONU.

Siria a evacuat de pe teritoriul sau 1.300 de tone de agenti chimici, in cadrul unui acord ruso-american. Acest acord a permis evitarea unei interventii militare americane, dupa ce Damascul a fost acuzat ca a folosit gaz sarin, intr-un atac soldat cu 1.400 de morti, in august 2013.

Citeste si:
Susţinătorii lui Navalnîi, chemaţi să se adune în faţa FSB
Susţinătorii lui Navalnîi,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri