La 48 de ore de la izbucnirea scandalului cu apa contaminata din Capitala, in care Ministerul Sanatatii si Apa Nova s-au contrazis in declaratii, DSP Bucuresti a transmis vineri un raport in care publica rezultatele testelor facute si precizeaza faptul ca apa nu era buna de baut. De asemenea, specialistii acuza conducerea Apa Nova ca nu a informat populatia cu privire la pericole.

"Urmare a speculatiilor lansate in spatiul public, Ministerul Sanatatii face publica informarea transmisa de Directia Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti primita in seara de 30 ianuarie 2019 in baza careia ministrul Sanatatii, Sorina Pintea a luat decizia de a informa cetatenii privind calitatea apei din municipiul Bucuresti si de a transmite recomandarile sprecialistilor in sanatate publica referitor la consumul de apa din reteaua publica", informeaza MS intr-un comunicat.

Clorul din apa de 5 ori peste limita legala

Astfel, in raport se precizeaza ca mai multe echipe ale DSP au mers, miercuri, 30 ianuarie, sa ia 6 probe din cartierele Militari, Drumul Taberei si Cotroceni, dar au putut sa recolteze doar din cinci locuri. Conform rezultatului, "valorile determinate pentru clorul liber rezidual si clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislatia in vigoare".

De asemenea, in Sectorul 3 au prelevate 10 probe, iar 9 au fost conforme pentru clorul liber rezidual, iar una a prezentat valori sub limita de detectie.

Conform documentelor se arata ca in ziua respectiva, in urma rezultatelor, Directia Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti a transmis catre Apa Nova Bucuresti o adresa prin care a cerut sa emita un comunicat in care sa anunte ca "apa din reteaua publica distribuita de SC Apa Nova Bucuresti nu este buna de baut, nu trebuie folosita la prepararea hranei si in igiena personala. Se va utiliza apa imbuteliata, apa potabila din surse (foraje) autorizate sanitar sau fantani publice la care este afisata inscrierea 'apa este buna de baut'".

Retail jobs

DSP a cerut Apa Nova sa transmita si alte precizari, precum cauzele situatiei, parametrii neconformi si sa estimeze cat va dura problema.

Apa Nova acuza lipsa de comunicare cu DSP. „Am primit doar un tabel in format imagine”

La scurt timp dupa ce Ministerul Sanatatii a publicat informarea DSP cu privire la apa potabila din Bucuresti, conducerea Apa Nova sustine, in ceea ce priveste calitatea apei, ca cele doua institutii nu au avut un comunicat comun, motivul fiind acela ca rezultatul analizelor efectuate a fost diferit.

„Am fost contactat de DSP si ni s-a transmis ca au fost prelevate probe si s-au constatat depasiri ale concentratiei de clor, fara a ne transmite documente. Am primit doar un tabel in format imagine. La ora 18,52, cum e precizat in materialul DSP, ni s-a solicitat sa emitem comunicat si sa informam populatia ca nu e apa buna de baut. Avand in vedere diferentele clare intre analize, aproape o contradictie, in jurul orei 19,30, ne-am manifestat disponibilitatea de a preleva probe in cursul noptii in echipe comune, a fost o discutie telefonica, a fost respinsa ideea. Am facut teste suplimentare si le vom pune la dispozitia autoritatilor, ce pot spune e ca sunt bune”, a declarat Epsica Chiru, director general adjunct Apa Nova.

De asemenea, Apa Nova reitereaza faptul ca situatia furnizarii apei potabile in municipiul Bucuresti a fost si este sub control. Apa furnizata a fost si este potabila.

Citeste si:
Ce spune Ministerul Sănătății despre oxigenoterapia hiperbară
Ce spune Ministerul Sănătății...

„Intrucat in perioada de referinta nu s-au inregistrat depasiri ale indicatorilor fizico-chimici pentru probele de apa prelevat din punctele fixe stabilitate cu institutia dumneavoastra pentru monitorizarea calitatii apei potabile ale retelei municipale de distributie apreciem ca emiterea comunicatului de presa propus ar fi in contradictie cu realitatea rezultata din analizele efectuate de noi“, sustine Apa Nova.

Sursa foto: Unsplash
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri