15 Ianuarie 2015

Franta coloniala: ce taxe aduna Parisul de la 14 tari africane



Jurnalistul Mawuna Remarque Koutonin de la „Silicon Africa” aduce in atentia publica o problema cu care tarile africane din fostul imperiul colonial francez se confrunta, taxe platite catre institutii si companii din Hexagon.

In 2014, 14 tari africane erau obligate de puterea de la Paris, printr-un „pact colonial”, sa-si puna 85% din rezerva lor externa intr-o banca centrala franceza aflata sub controlul ministrului de Finante din Hexagon. Potrivit „Silicon Africa”, situatia va continua deoarece politicienii si oamenii de stat africani care se opun sunt indepartati sau pot pati lucruri si mai urate.

Sursa citata sutine ca cele 14 state platitoare ale unei asemnea taxe sunt: Benin, Burkina Faso, Guineea Bisau, Coasta de Fildes, Mali, Niger, Senegal, Togo, camerun, Republica Central Africana, Ciad, Congo, Guineea Ecuatoriala si Gabonul. Franta este prima tara care poate cumpara orice tip de resursa naturala de pe teritoriul unei foste colonii. Doar dupa ce Franta isi manifesta refuzul, aceste tari pot cauta alti parteneri.

Citeste articolul integral pe Adevarul.



Citeste si