Justitia franceza a deschis luni o ancheta dupa ce Dieudonne s-a declarat "Charlie Coulibaly", sintagma creata prin alaturarea numelui revistei Charlie Hebdo si al islamistului Amedy Coulibaly, care a ucis patru evrei la un magazin din Paris. Intr-o declaratie pe Facebook, care ulterior a fost stearsa, Dieudonne a precizat ca a participat duminica la marsul de la Paris in memoria victimelor atacurilor, insa a ironizat manifestatia, catalogand-o drept "o clipa magica asemanatoare cu Big Bang", arata Mediafax.

"Stiti ceva, in ceea ce ma priveste, in seara asta ma simt Charlie Coulibaly", a adaugat el. Adept al provocarilor, Dieudonne a fost deja condamnat de justitia franceza pentru afirmatii antisemite. In septembrie 2014, el a ironizat decapitarea jurnalistului american James Foley de catre organizatia fundamentalista Stat Islamic. Autoritatile franceze au initiat si atunci o ancheta privind "apologie facuta terorismului".

Intr-o inregistrare video din 2010, umoristul a facut apel la eliberarea lui Youssouf Fofana, condamnat pentru uciderea in Franta a lui Ilan Halimi, un tanar evreu sechestrat, torturat si ucis in 2006. Cercetat pentru aceasta inregistrare, el a fost eliberat la inceputul lui februarie dar urmeaza sa compara in apel joi in partea civila a acestui dosar. Dieudonne M'Bala M'Bala se afla in vizorul guvernului de la sfarsitul lui 2013, iar justitia a interzis mai multe dintre spectacolele sale.