Mihai Ghimpu a afirmat luni seara, in cadrul emisiunii "In Profunzime" de la Pro Tv Chisinau, ca sunt sanse slabe pentru formarea unei noi coalitii europene si ca o alianta cu PCRM este deja decisa, insa el nu a putut preciza ce vor primi comunistii in schimb. Ghimpu crede ca PCRM nu va solicita nimic acum, insa o va face dupa alegerile locale de anul viitor. Liderul liberal nu exclude posibilitatea ca functia de presedinte al tarii sa fie pastrata tocmai pentru PCRM, relateaza Mediafax.

"Noi vrem sa participam la guvernare, insa nu oricum. Trebuie sa facem reforme, iar ei cu PCRM nu le vor face. Trebuie sa avem parghii pentru a imbunatati situatia. Nu le putem lasa lor tot. Au avut tot pana acum si uitati-va unde am ajuns", a declarat Mihai Ghimpu. Presedintele PL a precizat ca, intr-o coalitie cu PCRM, premier va fi numit actualul vicepremier si ministru de Externe, Natalia Gherman (PLDM), si nu Iurie Leanca (actualul prim-ministru), si a dat de inteles ca sef al Legislativului va fi ales, cu sprijinul comunistilor, actualul vicepremier si ministru al Economiei, Andrian Candu.

Mihai Ghimpu a apreciat ca lucrurile mai pot fi schimbate doar in cadul discutiilor de marti cu oficiali europeni, care ar putea convinge partile sa creeze o coalitie tinand cont de solicitarile fiecaruia. "Indiferent ce conditii ar inainta PL, acestea nu vor fi acceptate", a adaugat liderul liberal.

Citeste si:

La randul lor, liderii PLDM si PD, Vlad Filat si Marian Lupu, sustin ca pretentiile inaintate de PL, care tin inclusiv de numirea unui procuror strain, nu sunt constructive si sunt mai degraba "PR politic". Trei lideri europeni au venit marti la Chisinau pentru a participa la discutii privind formarea coalitiei proeuropene, in urma alegerilor legislative de la 30 noiembrie din Republica Moldova.

Presedintele comisiei pentru politica externa a Parlamentului European, Elmar Brok, presedintele Aliantei Partidelor Liberale si Democrate pentru Europa (ALDE), Graham Watson, precum si un reprezentant al socialistilor europeni participa la discutii cu reprezentanti ai partidelor proeuropene din Republica Moldova. Intrevederea are loc in sala delegatiilor VIP de la aeroportul din Chisinau.