Presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, luni, spre reexaminare, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si R.Moldova, considerand ca promulgarea nu este oportuna cata vreme nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme.

Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, vizeaza ratificarea unui acord de asistenta financiara rambursabila in suma de pana la 150 de milioane de euro din disponibilitatile rezultate din procesul de privatizare, inregistrate in soldul contului curent in valuta deschis la Banca Nationala a Romaniei. Asistenta financiara rambursabila este acordata Republicii Moldova pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei de stat. Imprumutul se acorda in maximum trei transe, iar scadenta fiecareia dintre acestea este de maximum 5 ani, se aminteste in cererea de reexaminare, scrie Mediafax.

"Luand in considerare Declaratia comuna privind instituirea unui parteneriat strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, semnata la Bucuresti la 27 aprilie 2010 si avand in vedere contextul politic actual din Republica Moldova - survenit ulterior adoptarii de catre Parlamentul Romaniei a legii mentionate - consideram ca promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, nu este oportuna cata vreme nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme si respectarii angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere intre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice si statele membre ale acestora, pe de o parte, si Republica Moldova, pe de alta parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014", se precizeaza in document.

Presedintele solicita reexaminarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova "din perspectiva considerentelor anterior expuse".

Senatul a adoptat, in 20 octombrie, in calitate de for legislativ decizional, proiectul legii de ratificare a Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, fiind inregistrate 138 de voturi "pentru". Anterior, proiectul de lege a fost votat si de Camera Deputatilor.

Valeriu Strelet i-a prezentat la 30 octombrie presedintelui Nicolae Timofti demisia Guvernului sau, in urma motiunii de cenzura votate cu o zi in urma de Parlament. Ulterior, presedintele Republicii Moldova l-a numit pe vicepremierul liberal Gheorghe Brega in functia de premier interimar, pana la formarea unui nou Guvern.

Cabinetul de ministri condus de Valeriu Strelet a fost demis printr-o motiune de cenzura votata de deputatii din Partidul Socialist (PSRM), Partidul Comunistilor (PCRM) si Partidul Democrat (PD, membru al coalitiei de guvernamant).

Motiunea de cenzura a fost depusa in contextul miscarilor de contestare a Guvernului proeuropean condus de Valeriu Strelet si al arestarii fostului premier si fost lider al PLDM Vlad Filat, acuzat de fraude bancare si luare de mita.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri