"Acordul va intra in vigoare dupa ce va fi ratificat de catre cele doua state, iar prima transa din imprumut va fi acordata dupa ce Guvernul Republicii Moldova il va informa pe cel roman in privinta stadiului consultarilor si negocierilor pe care le are cu Fondul Monetar International. Sper ca prima transa din imprumut va putea fi eliberata cat mai repede", a declarat Teodorovici intr-un comunicat, scrie Mediafax.

Fiecare transa va fi acordata pe o scadenta de maximum cinci ani, iar costul perceput va fi cel platit de Romania la imprumuturile similare contractate de pe pietele internationale.

Premierul Victor Ponta a anuntat, pe 22 septembrie, la finalul sedintei comune a guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, ca va propune Parlamentului un acord privind o asistenta financiara rambursabila in valoare de 150 milioane euro pe o perioada de 5 ani intre cele doua guverne.

Citeste si:

"Pana la momentul la care va avea un acord cu institutiile financiare internationale, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, asa cum am avut si noi in anii trecuti, cred ca este de datoria si mai ales este de puterea Romaniei ca intr-un moment dificil sa fim primii care spunem da, suntem aici, va putem sprijini si putem sa va dam acest imprumut rambursabil", a afirmat Ponta la acel moment.

El a precizat totodata ca dobanda va fi in jur de 1,5%, deci in "conditii extrem de avantajoase". Premierul a dat asigurari ca a discutat despre acest acord si cu presedintele Klaus Iohannis si cu liderii partidelor politice si cu presedintii celor doua Camere.