Organizatia jihadista Stat Islamic (SI) nu a pierdut decat 700 de kilometri patrati in Irak, adica doar putin peste unu la suta din cei 55.000 de kilometri patrati cuceriti in 2014, potrivit Pentagonului, relateaza AFP.

"Este un procentaj mic", a recunoscut vineri contraamiraulul John Kirby, purtatorul de cuvant al Pentagonului. Dar acesti kilometri patrati, recuceriti in mare parte de fortele kurde in nordul Irakului, sunt "locuri care conteaza pentru Statul Islamic, orase, zone populate", a anuntat John Kirby, potrivit Mediafax.

In prezent, jihadistii din cadrul SI se afla "mai mult in defensiva", a dat asigurari John Kirby. "Nu ii mai vedem (capabili) sa incerce sa cucereasca noi teritorii", ci "sa-si protejeze caile de comunicatie", a afirmat el. Statul Islamic "recruteaza copii pentru a lupta sau pentru a comite atacuri sinucigase, ceea ce ar putea insemna ca are probleme de efectiv", a declarat John Kirby.

In plus, datorita atacurilor coalitiei, organizatia jihadista a pierdut "milioane de dolari" din vanzarile de petrol si intampina probleme in refacerea stocurilor de vehicule, a dat asigurari John Kirby. Dar, "in pofida acestor semne de progres", "ramanem constienti ca Statul Islamic ramane o forta puternica in Irak si in Siria", a declarat purtatorul de cuvant.

Suprafata totala a Irakului este de peste 438.000 de kilometri patrati. Incepand din 8 august 2013, coalitia anti-SI a efectuat aproape 2.000 de raiduri aeriene impotriva Statul Islamic. Militarii americani apreciaza ca au ucis aproximativ 6.000 de combatanti SI, o cifra ce nu a fost confirmata oficial de Pentagon.

Citeste si:
Casa Alba il contrazice pe Kerry: Suntem in razboi contra jihadistilor
Casa Alba declara negru pe...

Sursa foto: Shutterstock / Statul Islamic

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Armata americana a efectuat raiduri aeriene contra SI