Ceea ce a inceput in urma cu patru ani in Europa, ca o criza a datoriilor suverane si care s-a transformat ulterior intr-o criza a monedei euro si a dus la caderea mai multor guverne europene, a declansat acum, in proximitatea alegerilor din Grecia, o criza a increderii publice: in economie, in viitor, in beneficiile integrarii economice europene, in calitatea de membru al Uniunii Europene, in moneda euro si in ideologia pietei libere.

Europenii sunt foarte ingrijorati de rata somajului si lipsa locurilor de munca, rata inflatiei si datoria publica, iar aceste nelinisti alimenteaza o mare parte din sentimentul de incertitudine si negativitate, conform unui studiu realizat de Pew Research Center. In combaterea crizei, europenii se opun din ce in ce mai mult austeritatii fiscale si sunt impartiti in ceea ce priveste salvarea altora.

Criza a expus, de asemenea, diferente clare intre unii europeni. De exemplu, Germania este natiunea cea mai admirata din Uniunea Europeana si liderul cel mai respectat. Totodata, germanii sunt considerati a fi cei mai harnici oameni din Europa. In acelasi timp, germanii sunt cei mai puternici sustinatori atat ai integrarii economice europeane cat si ai Uniunii Europeane in sine.

Grecia este la polul opus. Nici unul dintre grecii care au participat la sondajul Pew Research Center nu vede Uniunea Europeana intr-o lumina pozitiva. La randul sau, grecii sunt printre cei mai reticenti in privinta integrarii economice europene si cei mai duri critici ai Uniunii Europene. In acelasi timp, grecii se considera drept cei mai harnici cetateni din Europa.

Stereotipia in Europa (sursa: Pew Research Center)
Cine lucreaza din greu / Cine este corupt?
In opinia cetatenilor din: Cei mai harnici Cei mai lenesi Cei mai corupti Cei mai putin corupti
Marea Britanie Germania Grecia Italia Germania
Franta Germania Italia Italia Germania
Germania Germania Grecia Italia Germania
Spania Germania Grecia Spania / Italia Germania
Italia Germania Romania Italia Germania
Grecia Grecia Italia Grecia Germania
Polonia Germania Grecia Polonia Germania
Republica Ceha Germania Grecia Republica Ceha Germania

Stereotipurile contradictorii pot complica orice rezolutie in ceea ce priveste criza din Uniunea Europeana, mai ales dupa noile alegeri din Grecia. De remarcat faptul ca daca grecii se considera drept cei mai harnici europeni, populatia din Romania care a emigrat in Italia in ultima perioada de ani nu a reusit sa construiasca o imagine pozitiva pentru romani din perspectiva italienilor in ceea ce priveste harnicia.

Peste 2,3 milioane de romani au emigrat in ultimii 25 de ani in state precum Spania, Italia sau Germania. Cel mai semnificativ "val" de emigrari s-a inregistrat in 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, principala destinatie la acea data fiind Spania. In prezent, cei mai multi romani (46%) care au plecat din tara au ales Italia.

ChameleonsEye / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri