Bombardamente au avut loc astazi dimineata atat in fieful prorus Donetk, cat si la Lugansk - unde au fost ucise trei persoane potrivit unui lider separatist, in pofida armistitiului semnat joi la Minsk intre beligeranti si care urmeaza sa intre in vigoare in noaptea de sambata spre duminica.

Potrivit BBC, jurnalisti straini aflati la Donetk afirma ca au auzit bombardamente vineri dimineata, dar mai putin intense decat in ultimele zile. Insa nu au fost raportate victime. Potrivit agentiei ruse de stat Tass, care citeaza un lider rebel, trei persoane au fost ucise, iar un numar neprecizat ranite, in bombardamente cu sisteme de rachete multiple asupra unor zone locuite din Lugansk, potrivit Mediafax.

In noaptea de joi spre vineri au avut loc doua astfel de atacuri a declarat vineri Serghei Ivanuskin, "ministrul pentru situatii de urgenta" al "republicii populare" Lugansk (LPR). Primul a avut loc la ora locala 22.30 (22.30, ora Romaniei), in partea de est a orasului, unde au fost numarate 52 de explozii de rachete de tip Smerci. "In afara de case, au fost atinse o unitate de pompieri, o fabrica de produse lactate, o conducta de gaze, o centrala termica si o gradinita de copii", a declarat Serghei Ivanuskin.

Al doilea atac a fost efectuat cu lansatoare de rachete de tip Grad, in noaptea de joi spre vineri, catre ora locala 3.45 (3.45, ora Romaniei), iar rachetele au atins centrul orasului, potrivit lideului separatist prorus. "Au lovit blocul Proletariatul Donbas. Un obiect este inspectat. O echipa de experti in explozibili a inceput ancheta", a spus Serghei Ivanuskin.

UE a amenintat Rusia cu noi sanctiuni

Atat Donetkul, cat si Luganskul se afla in apropierea liniei de front dintre trupele guvernamentale ucrainene si fortele separatiste proruse. Un armistitiu a fost semnat joi la Minsk de cele doua parti aflate in conflict si urmeaza sa intre in vigoare in noaptea de sambata spre duminica.

Uniunea Europeana (UE) a amenintat Rusia cu noi sanctiuni, in cazul in care armistitiul nu va fi respectat. Exista temeri potrivit carora noul armistitiu nu va fi respectat, avand in vedere ca nici cel de pe 5 septembrie nu a fost, in contextul deteriorarii situatiei din estul Ucrainei de la inceputul anului, cand au fost reluate confruntarile armate.

Rebelii prorusi au semnat documentul final negociat de membrii "formatului Normandia" - presedintii rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Porosenko, francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel - care prevede crearea unei zone demilitarizate pe linia de front si schimburi de prizonieri, dar care a lasat in suspans probleme-cheie.

Ucraina si Occidentul acuza Rusia ca furnizeaza armament si trupe rebelilor, insa Moscova neaga acest lucru. Peste 5.400 de persoane au fost ucise de la inceputul conflictului armat din estul Ucrainei, in aprilie. De la inceputul anului, bilantul victimelor a crescut dramatic, 263 de civili fiind omorati in zone locuite numai in perioada 31 ianuarie-5 februarie.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri