Al-Baghdadi, situat la aproximativ 85 de kilometri nord-vest de Ramadi, in provincia Anbar, era asediat de mai multe luni de militantii radicali sunniti, care au ocupat teritorii vaste din nordul si vestul Irakului anul trecut. "Nouazeci la suta din districtul Al-Baghdadi este sub controlul insurgentilor", a declarat pentru Reuters presedintele districtului, Naji Arak, potrivit Mediafax.

Militantii au atacat Al-Baghdadi din doua directii in cursul zilei de joi, apoi au avansat in oras, potrivit unor oficiali si unor surse din serviciile de informatii. Oficialii au adaugat ca un alt grup de insurgenti a atacat apoi baza aeriana Ain al-Asad, situata la cinci kilometri sud-vest de oras, dar nu au reusit sa patrunda.

Aproximativ 320 de puscasi marini americani antreneaza membri ai Diviziei a 7-a irakiene la aceasta baza, care a mai fost atacata cel putin o data incepand din decembrie. Purtatoarea de cuvant a Pentagonului Elissa Smith a confirmat confruntarile de la Al-Baghdadi, precizand insa ca baza aeriana nu a fost atacata direct. "Au fost informatii privind focuri indirecte in apropierea bazei", a adaugat Smith.

Majoritatea oraselor din apropiere, situate in provincia Anbar, sunt controlate de gruparea Stat Islamic, care a avansat rapid vara trecuta dupa ce a trecut granita dinspre Siria.

Sursa foto: Shutterstock / Statul Islamic