Statele membre UE "vor face totul pentru ca Rusia sa redevina partenerul lor", a anuntat cancelarul german in cadrul unei reuniuni a Uniunii Crestin-Democrate (CDU) la Demmin, in nordul Germaniei. "Vrem sa conturam ordinea europeana impreuna cu Rusia, nu impotriva ei", a continuat Merkel, potrivit Mediafax.

In acelasi timp, Angela Merkel a atentionat ca alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia a fost "o incalcare a dreptului international". Prin urmare, a subliniat ea, "Germania si Franta nu isi vor slabi eforturile, ci vor face totul pentru ca Ucraina sa mearga pe o cale a sa, care sa respecte integritatea teritoriala".

Insa, a recunoscut cancelarul german, procesul de restabilire a pacii in estul Ucrainei va fi "foarte dificil". Totodata, Angela Merkel nu a exclus posibilitatea inaspririi sanctiunilor impotriva Rusiei daca nu se va respecta armistitiul intrat in vigoare duminica in estul Ucrainei.

Anterior, la Conferinta pentru Securitate de la Munchen, care a avut loc la 7 februarie, cancelarul Germaniei a declarat, de asemenea, ca "Europa vrea sa-si contureze securitatea impreuna ca Rusia, nu impotriva ei". Liderii occidentali si Kievul acuza Rusia ca alimenteaza conflictul furnizandu-le arme si antrenandu-i pe separatistii prorusi care lupta impotriva fortelor ucrainene in estul Ucrainei, dar si ca trimite trupe peste granita pentru a participa la lupte. Moscova neaga acuzatiile care i se aduc.