Presedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri, in urma unei intalniri cu presedintele cipriot Nicos Anastasiades ca acordul priveste in principal navele din cadrul Marinei ruse implicate in operatiuni internationale de lupta impotriva terorismului si pirateriei. Cooperarea militara dintre Rusia si Cipru nu este indreptata impotriva vreunui tert, a adaugat el.

"Legaturile noastre de prietenie nu sunt indreptate impotriva nimanui", a subliniat Putin.

"Nu cred ca ar trebui sa provoace ingrijorari undeva. Rusia a obtinut permisiunea ca navele Marinei sale sa foloseasca porturile din intreaga lume pentru a se realimenta si a fi supuse unor operatiuni de mentenanta, acorduri care permit Moscovei sa-si extinda prezenta militara la nivel global", a adaugat el. Nave rusesti au efectuat deja escale la Limassol, scrie Mediafax.

Citeste si:

Potrivit Cyprus Mail, Moscova si Nicosia au semnat opt acorduri bilaterale si doua memorandumuri - unul cu Banca centrala a Rusiei si unul in domeniul investitiilor. Anastasiades, aflat intr-o vizita oficiala in capitala rusa, a subliniat ca Nicosia sustine un dialog constructiv cu Rusia si insistat asupra hotararii Guvernului de a actiona in vederea "restaurarii cooperarii strategice" dintre Moscova si Bruxelles.

La randul sau, Putin a reiterat angajamentul Rusiei fata de solutionarea "cuprinzatoare si justa" a conflictului dintre cipriotii greci si cipriotii turci in conformitate cu rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU.