Acordul pentru livrarea de gaze din Rusia catre China, estimat la o valoare de 400 miliarde de dolari, a fost semnat, miercuri, intre producatorul de gaze naturale Gazprom si grupul chinez de petrol si gaze CNPC.

Un memorandum de intelegere intre cele doua companii de stat a fost semnat in prezenta presedintelui rus Vladimir Putin si a liderului chinez Xi Jinping in cea de-a doua zi, si ultima, a vizitei lui Putin la Shanghai, potrivit Russia Today. Pretul pe care China il va plati pentru gazul din Rusia ramane un "secret comercial", potrivit directorului general al Gazprom, Aleksei Miller.

Acordul pe termen lung prevede ca Gazprom sa inceapa sa livreze din 2018 Chinei cate 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, pentru o perioada de 30 de ani. Detaliile intelegerii, inclusiv pretul si participarea Chinei in unele proiecte din Rusia, au fost discutate mai mult de zece ani, informeaza Mediafax.

Europa este in continuare cea mai mare piata a Gazprom, cu peste 160 de miliarde de metri cubi anul trecut, insa Rusia foloseste toate oportunitatile pentru a-si diversifica livrarile de gaze si pentru a-si creste prezenta in Asia, noteaza Russia Today.

Gazprom si CNPC au semnat acorduri, incepand din 2009, pentru doua gazoducte care sa transporte gaze naturale din Siberia catre China. Cand ambele conducte vor deveni operationale, Rusia va putea livra in Asia 68 de miliarde de metri cubi de gaz anual.

Citeste si:
Macron: Rusia va continua sa incerce sa destabilizeze democratiile...
Macron: Rusia va continua sa...

China a consumat anul trecut circa 170 de miliarde de metri cubi de gaz, iar pana in 2020 volumul este estimat sa urce la 420 de miliarde de metri cubi pe an.

Sursa foto: Conducta gaze/ Gazprom.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
China, magnet pentru gazele rusesti: livrarile Gazprom, suplimentate
Setari Cookie-uri