Presedintele rus Vladimir Putin a spus ca relatiile dintre Rusia si China au atins un maxim istoric in conditiile in care acordul privind furnizarea de gaze naturale rusesti ar putea fi incheiat, noteaza presa chineza.

Acordul potrivit caruia Gazprom ar urma sa livreze gaze naturale in China se afla pe masa negocierilor de 10 ani, intrucat cele doua tari nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta pretului.

“Cooperarea dintre Rusia si China avanseaza la un nou stadiu al parteneriatului comprehensiv si al interactiunii strategice”, a declarat liderul de la Kremlin. “Nu ar fi gresit sa spunem ca (parteneriatul – n.r.) a atins cel mai inalt nivel din istoria sa de cateva secole”, a adaugat acesta, potrivit Business Insider.

Intelegerea dintre cele doua tari prevede un export anual de 38 miliarde de metri cubi de gaz catre China incepand din 2018, urmand ca aceasta capacitate de livrare sa creasca la 61 miliarde metri cubi.

In prezent, Europa este cel mai mare importator de gaze rusesti, insa relatiile tensionate cauzate de criza din Ucraina a determinat Rusia sa caute si alte piete. In plus, cantitatea totala de gaze importata de Europa in 2013 a fost de 160 de miliarde de metri cubi, in timp ce consumul Chinei pe durata aceluiasi an a fost chiar mai mare, de 170 de miliarde metri cubi.

Noul acord ar reprezenta o afacere extrem de importanta pentru Rusia, in conditiile in care exportul cu gaze naturale reprezinta 60% din totalul exporturilor rusesti.

Sursa foto: Conducta de gaze/ Gazprom.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri