Presedintele rus Vladimir Putin a efectuat, marti, o vizita de doua zile in China, cea mai mare economie din Asia si a doua din lume dupa SUA. Vizita acestuia a prilejuit o comparatie cu relatiile chino-ruse din timpul erei lui Iosif Stalin si Mao Zedong, cand China avea nevoie de ajutorul sovietic.

Putin vrea ca în timpul vizitei la Shanghai s încheie un acord pentru livrearea de gaze ruseti Chinei, dup peste un deceniu de negocieri dificile din cauza preului, scrie Bloomberg.

Contractul este "aproape finalizat", a declarat preedintele rus presei din China într-un interviu publicat anterior vizitei. Rusia vrea s consolideze relaiile cu China în contextul crizei din Ucraina, care a condus la o îndeprtare a rii de Statele Unite i rile europene. Relaia cu China, cel mai mare partener comercial al Rusiei, cu schimburi totale de 96 de miliarde de dolari anul trecut, devine i mai important, întrucât escaladarea sanciunilor risc s împing economia Rusiei în recesiune, potrivit Mediafax.

"Relaiile Chinei cu Rusia vor trebui s se dezvolte, odat cu deteriorarea celor cu Occidentul. Mai degrab Beijingul, i nu Moscova, va fi puterea cu mai mare greutate", a declarat Dmitri Trenin, director la centrul Carnegie din Moscova.

Inversarea rolurilor dintre cele dou ri este evideniat de evoluia economic din ultimii 35 de ani. În 1979, când Deng Xiaoping începea transformarea economic a Chinei, PIB al rii era de numai 40% din cel al URSS, potrivit unui studiu al Centrului pentru Reform European. În prezent, economia Chinei este de patru ori mai mare decât cea a Rusiei, statul succesor al URSS.

Disponibilitatea Rusiei de a face afaceri cu China marcheaz o nou etap în relaiile tumultoase dintre cele dou state, care la un anumit moment erau liderii taberei statelor comuniste, noteaz Bloomberg. În timp ce Mao a acceptat un rol secund lui Stalin, relaiile s-au înrutit dup moartea dictatorului sovietic, iar în 1969 s-a ajuns chiar la un scurt rzboi de grani.

Lipsa de încredere s-a meninut odat cu evoluia diferit a ideologiilor celor dou superputeri, pân la începerea unei reapropieri în anii '90, în timpul mandatului preedintelui rus Boris Elin. Rusia prezint vizita actual a lui Putin ca pe o ocazie de a consolida relaiile.

Rusia i China, puteri nucleare cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, colaboreaz deja destul de strâns diplomatic împotriva dominaiei Statelor Unite la nivel internaional.

"Au nevoie unul de cellalt mai mult decât în mod obinuit", întrucât China este implicat în dispute internaionale, inclusiv cele privind demarcarea apelor teritoriale în Marea Chinei de Sud, a declarat Li Lifan, director adjunct la Centrul de Studii despre Rusia i Asia Central de la Academia de tiine Sociale din Shanghai.

Relaia Chinei cu Rusia asunde, îns, un grad ridicat de neîncredere, a spus Jian Zhang, profesor la Academia Forelor de Aprare ale Australiei.

"Ambele ri vor s foloseasc aceast relaie pentru negocieri cu SUA. În dedesubt exist înc o neînceredere considerabil i interese conflictuale", a spus el.

Într-un semn de solidaritate, preedintele chinez Xi Jinping a fost invitatul de onoare la Olimpiada organizat de Rusia în februarie la Soci, în timp ce preedintele SUA Barack Obama i cei mai muli lideri europeni, printre care i canelarul german Angela Merkel, au evitat prezena.

În criza din Ucraina, China nu s-a plasat decisiv de partea Rusiei sau a rilor occidentale. "Diplomaia are nevoie de context, iar acum este un context bun pentru China i Rusia s fie mai apropiate. Cuvinte precum alian sau coaliie sunt excluse înc din documentele oficiale. China i Rusia discut despre relaii bilaterale mai strânse, dar nu despre un nou grup", a spus Li, de la Academia de tiine Sociale din Shanghai.

Delegaia rus în China, care îi include i pe efii Gazprom i Rosneft, companiile de stat productoare de gaze naturale i petrol, ar vrea semnarea unui contract pe 30 de ani pentru livrarea anual a 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, circa 20% din exporturile Rusiei ctre Europa. De asemenea, discuiile ar trebui s deschid calea pentru construirea primului gazoduct ctre China.

Rusia a inaugurat un oleoduct ctre China în 2011, iar guvernul de la Moscova vrea s semneze i un contract pentru livrarea a 100 de milioane de tone de petrol în 10 ani, cu o valoare estimat de 85 de miliarde de dolari.
Discuiile despre gaze, începute în 2004, sunt înc blocate de lipsa unui acord asupra preului, a declarat secretarul de stat din Ministerul de Externe chinez Cheng Guoping, joi, în timpul unei confereine de pres. Pentru a finana un gazoduct de 22 de miliarde de dolari din Siberia pân în China, Rusia a încercat s obin un pre similar celui din Europa, dar China a refuzat.

Purttorul de cuvânt al preedintelui rus a declarat, mari, c acordul pentru livrarea de gaze nu a fost înc finalizat. "Au fost fcute progrese semnificative în privina gazelor, dar exist aspecte care trebuie finalizate referitor la pre. Contractul ar putea fi semnat în orice moment", a spus el.

Putin se afl sub presiune s ajung la o înelegere cu chinezii, din cauza tensiunilor care amenin s afecteze capacitatea Rusiei de a vinde gaze în Europa, a declarat Vladimir Portiakov, director adjunct la Institutul de Studii despre Orientul Extrem de la Academia de tiine a Rusiei.

"Situaia sugereaz c ar trebui semnat acum contractul pentru gaze, chiar i la un pre mai mic. Nu mai este vorba doar despre profitul companiei, ci i despre lucururi mai importante. Dac Rusia nu semneaz acum, va fi o lovitur", a spus el.

Rolul Rusiei în comerul Chinei este limitat de reticena guvernului de la Moscova de a vinde statului asiatic armament de ultim generaie. Rusia a evitat astfel de tranzacii, deoarece privete în continuare China ca pe o posibil ameninare i este îngrijorat ca tehnologia s nu fie copiat de China în propria producie de armament, afirm Vasili Kain, cercettor la Centrul de Analiz a Strategiilor i Tehnologiilor din Moscova.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri