Gazprom va suplimenta livrarile de gaze catre China cu 30 de miliarde de metri cubi pe an, in urma unui acord pe care Rusia l-a incheiat, dupa ce in luna mai cele doua tari au incheiat o intelegere privind furnizarea a 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an catre a doua mare putere economica a lumii.

Presedintele rus, Vladimir Putin, si cel chinez, Xi Jinping, au semnat memorandumul de intelegere privind livrarea de gaze din vestul Siberiei catre China la Beijing, cu o zi inainte ca presedintele SUA, Barack Obama, sa ajunga in capitala Chinei pentru summit-ul forumului Cooperarea Economica Asia-Pacific, potrivit Bloomberg.

Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, si compania de stat chineza China National Petroleum Corporation (CNPC) au semnat un nou acord prin care Rusia va livra cu 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an in plus fata de cantitatea stabilita anterior, conform Mediafax.

De altfel, in luna octombrie, Alexei Miller, CEO-ul Gazprom, a declarat ca Gazprom este pregatit sa creasca semnificativ cantitatea de gaze pe care urmeaza sa o livreze catre China, aceasta putand ajunge de la 38 de miliarde de metri cubi "la 60 de miliarde de metri cubi pe an, si chiar la 100". Potrivit acordului, CNPC urmeaza sa cumpere o participatie de 10% la Vankornet, o subsidiara a producatorului de petrol Rosneft. De asemenea, Rusia asteapta ca si China sa contribuie financiar si la constructia gazoductului care va lega vestul Siberiei de regiunea vestica a Chinei.

Livrarile catre China, un pilon financiar pentru Rusia

In luna mai, Gazprom si CNPC au semnat un memorandum de intelegere care prevede ca producatorul rus sa livreze Chinei cate 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, pentru o perioada de 30 de ani, incepand cu 2018.

Citeste si:
Rusia: Poluare gravă în Arctica
Rusia: Poluare gravă în Arctica

Presa internationala a estimat valoarea livrarilor prin gazoductul Power of Siberia, al carui constructie a fost demarata la 1 septembrie, la peste 400 de miliarde de dolari. Cele doua acorduri semnate in acest an reprezinta un sprijin diplomatic si financiar important pentru Rusia, care se confrunta cu sanctiunile impuse de Uniunea Europeana si Statele Unite pe fondul conflictului din estul Ucrainei.

Rusia incearca sa isi diversifice pietele de desfacere, in conditiile in care Europa este, in continuare, cea mai mare piata a Gazprom, catre care a livrat peste 160 de miliarde de metri cubi anul trecut. China a consumat anul trecut circa 170 de miliarde de metri cubi de gaz, iar pana in 2020 volumul este estimat sa urce la 420 de miliarde de metri cubi pe an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Ministrul Economiei: Furnizorii de gaze fac o golănie cu preţurile din oferte
Setari Cookie-uri