Rusia va inaugura luni primul sau gazoduct spre China, acesta fiind de altfel unul din cele trei mari gazoducte destinate sa ii consolideze pozitia de cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, transmite AFP.

Beijingul a devenit un partener strategic pentru Moscova, care incearca sa isi diversifice pietele de export, in conditiile in care in prezent exporturile rusesti de gaze naturale merg in special in Europa, conform Agerpres.ro.

Denumit 'Power of Siberia', gazoductul inaugurat luni are o lungime de peste 2.000 de kilometri si va conecta zacamintele de gaze naturale din Siberia orientala de frontiera ruso-chineza. La randul sau, China ar urma sa finalizeze in 2022-2023 un gazoduct care va face legatura intre frontiera cu Rusia si metropola Shanghai. Presedintii Vladimir Putin si Xi Jinping vor participa la o videoconferinta organizata cu prilejul inaugurarii acestui gazoduct care concretizeaza dorinta Rusiei de a se apropia de Asia pe fondul tensiunilor dintre Moscova si UE.

Noul gazoduct este insotit de un urias contract de aprovizionare de gaze, semnat in luna mai 2014 de grupul rus Gazprom si concernul chinez CNPC, si a carui valoare este estimata la peste 400 de miliarde de dolari pe 30 de ani.

In paralel, China este un partener major al Rusiei in domeniul gazelor naturale lichefiate, via doua uriase proiecte ale grupului privat rus Novatek in zona Arctica.

Gazoductul Power of Siberia este "unul din cele mai asteptate proiecte energetice din Asia, cu implicatii importante pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Chinei, pentru cererea de importuri de gaze naturale lichefiate in regiune si pentru strategia energetica a Moscovei in Asia", apreciaza analistii de la S&P Global Platts intr-un raport.

Costul gazoductului Power of Siberia este estimat de Gazprom la 55 miliarde dolari, capacitatea sa urmand sa ajunga la 38 miliarde metri cubi pe an in jurul anului 2022-2023, adica 9,5% din cantitatea totala de gaze naturale consumata de China.

Pana acum vanzarile de gaze naturale spre Europa si Turcia reprezentau cea mai mare parte a profiturilor realizate de Gazprom. Alaturi de Power of Siberia, gigantul rus urmeaza sa inaugureze in urmatoarele saptamani alte doua mari gazoducte. Unul este Nord Stream 2, o conducta care va lega Rusia de Germania via Marea Baltica, ocolind Ucraina, iar cel de al doilea este TurkStream, care va face legatura dintre Rusia si Turcia via Marea Neagra, ocolind de asemenea Ucraina.

Sursa foto: Zerbor / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri