Rusia ridica partial embargoul impus importurilor de mere din Republica Moldova

Federatia rusa reia incepand de joi importul de mere din Republica Moldova, a anuntat organismul rus pentru protectia consumatorilor Rosselhoznadzor, citat de site-ul moldovean de stiri Unimedia.

Masura a fost anuntata de catre autoritatile ruse cu titlu de "experiment", in urma unor consultari bilaterale intre Serviciul rus pentru Supraveghere Veterinara si Fitosanitara si Agentia Nationala moldoveana pentru Siguranta Alimentelor, scrie Mediafax.

Potrivit Unimedia, de anularea partiala a embargoului beneficiaza zece firme din Republica Moldova.
Cele zece companii sunt ''Prima-Nicatim'', ”SCUTARU VICTOR”, SRL ''UNGUREANCA'', ”Plaiul Birladean”, ”GRIMAFRUCT”, SRL ”Bona-Fruct”, SRL ”Bucuria-Saturn”, ”Agrodenidan”, ”Agrostar”, ”UNIT-OLIMP” SRL, precizeaza site-ul. Rusia ameninta insa ca, in cazul in care normele sanitare si criteriile Rosselhoznadzor vor fi incalcate, importurile vor fi intrerupte.

Doua institutii-cheie din Rusia insarcinate cu controlul fluxului alimentelor, Rosselhoznadzor si Rospotrebnadzor, au interzis incepand din vara lui 2014 importuri din Ucraina, Republica Moldova, UE si SUA, in contextul sanctiunilor impuse de occidentali Rusiei, acuzata de implicare in conflictul din Ucraina.

Moscova este adesea acuzata ca utilizeaza "arma comerciala", invocand in special motive sanitare, ca mijloc de presiune diplomatica asupra vecinilor sai. Ea a utilizat aceasta arma impotriva Ucrainei si Republicii Moldova, ca reactie la semnarea de catre cele doua foste republici sovietice a unui tratat de liber schimb cu UE. Incepand din 18 iulie, Rusia a interzis importurile de fructe din Republica Moldova, afirmand ca a descoperit prezenta unei "insecte periculoase si daunatoare".

Citeste si:
Grupul Accor deschide primul său hotel în Republica Moldova
Grupul Accor deschide primul...

Din 28 iulie, Rusia a decis sa limiteze importurile de produse lactate, de fructe si legume in conserva provenind din Ucraina, in contextul in care la inceputul lui iulie Moscova a interzis si importurile de cartofi din aceasta tara, evocand o infestare cu daunatori. Autoritatile ruse au reprosat produselor lactate ucrainene faptul ca ar contine reziduuri de antibiotice si bacterii.

De asemenea, de la 1 august Rusia a decis sa interzica importurile de fructe si legume din Polonia.
Reprezentantii autoritatilor europene au calificat aceste masuri drept "represalii politice". Potrivit Serviciului federal vamal rus, in 2013 importurile de legume din statele europene s-au ridicat la 935 de milioane de dolari, iar cele de fructe la 1,52 de miliarde de dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri