“Nu vreau sa stric surpriza, insa in perioada 20-27 august Romania va face un anunt important”, a adaugat Login.

Acesta a mai subliniat ca fermierii moldoveni nu ar trebui sa fie restrictionati de limitele pietei europene (cota de export in cazul merelor este de 80.000 de tone). Daca productia de fructe se aliniaza standardelor europene, cerere va exista si in America de Nord. In plus, producatorii moldoveni pot beneficia de finantare europeana pentru activitatile de ambalare, sortare si imbunatatirea calitatii.

Romania si alte state UE cauta solutii de depozitare a unei cantitati de aproximativ 70.000 tone de fructe proaspete produse de fermierii din Republica Moldova, in special mere si prune, dar si a viitoarei recolte de struguri din statul vecin. In Republica Moldova sunt in prezent aproximativ 70.000 de tone fructe, iar Romania poate pastra, in depozitele statului sau cu ajutorul firmelor private, in jur de 15.000 de tone din aceasta cantitate.

Citeste si:

Republica Moldova a semnat insa iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, care include, de asemenea, un Acord de Liber Schimb, criticat de Rusia, care a avertizat ca va lua "masuri de protectie" daca se va dovedi ca acordul afecteaza economia rusa. Rusia a fost acuzata in mai multe randuri ca foloseste "arma economica" drept mijloc de presiuni diplomatice asupra fostelor republici sovietice.

In 2012 suprafata de teren cultivata cu pomi fructiferi in Romania a fost de 142.000 de hectare, in scadere fata de 2007 (206.000 de hectare). In schimb, productia de fructe a inregistrat in acest interval un trend ascendent, de la 1 mil. tone in 2007 la 1,12 mil. tone in 2012. Cele mai populare specii de pomi fructiferi raman marul cu 55.400 de hectare cultivate, respectiv prunul cu 68.500 hectare.

Sursa foto: Mere, Shutterstock.com