Romania a solicitat CE marirea contingentului de produse importate din Moldova, in principal mere, deoarece statul vecin a luat in calcul existenta unor repercusiuni din partea Rusiei si imposibilitatea de a mai exporta mere pe piata ruseasca, potrivit premierului Ponta si ministrului Agriculturii, scrie Mediafax.

"Aici, din pacate, este o chestie si politica, pentru ca Moldova se gandeste ca va avea repercusiuni din partea Rusiei, nu va mai putea sa exporte mere, de exemplu, si atunci am considerat ca este de datoria nu doar a Romaniei, ci a Uniunii Europene sa ne deschidem piata pentru produsele din Moldova, ca sa nu-i lasam. Nu va fi un efect mare pentru Europa in ansamblu, insa pentru Moldova este esential, pentru producatorii de acolo", a spus Ponta.

La randul sau, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat ca solicitarea de marire a contingentului de produse din Republica Moldova catre Romania a fost transmisa Comisiei Europene (CE) in urma cu doua zile, dupa o discutie avuta de premierii celor doua tari, Ponta precizand ca este vorba in special de mere.

Cea mai recenta masura a fost luata impotriva producatorilor de vin din Republica Moldova, cand rusii au interzis importurile pe motiv ca ar fi fost contaminate chimic. Autoritatile de la Chisinau si producatorii de vin sustin ca embargoul este de natura politica.

In 2012 suprafata de teren cultivata cu pomi fructiferi in Romania a fost de 142.000 de hectare, in scadere fata de 2007 (206.000 de hectare). In schimb, productia de fructe a inregistrat in acest interval un trend ascendent, de la 1 mil. tone in 2007 la 1,12 mil. tone in 2012. Cele mai populare specii de pomi fructiferi raman marul cu 55.400 de hectare cultivate, respectiv prunul cu 68.500 hectare.

Sursa foto: Mere, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri