"Sanctiunile si necazurile ajung, din pacate, in special spre cei de pe partea cealalta a Prutului. Am discutat cu primul-ministru Leanca si va avea tot sprijinul nostru in ceea ce priveste masurile de sanctiune economica la care Moldova este supusa din partea Federatiei Ruse", a spus Ponta in sedinta de miercuri a Guvernului. El a precizat totodata ca ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, a discutat cu comisarul european in acest domeniu, pentru sprijinirea Moldovei, informeaza Mediafax.

"Din partea Romaniei, tot sprijinul pentru ridicarea cotelor pe piata europeana pentru produsele agro-alimentare din Moldova", a adaugat premierul. Rusia a interzis, incepand de luni, importurile de conserve de fructe si legume din Republica Moldova, dupa ce a decis sa impuna un embargo asupra fructelor moldovenesti, din cauza unei "insecte periculoase". Autoritatile de la Chisinau considera ca decizia de a impune aceste embargouri este generata de interese geopolitice, iar premierul Iurie Leanca a dispus autoritatilor in domeniu sa pregateasca, in regim de urgenta, o analiza detaliata privind cadrul juridic care vizeaza relatiile comerciale cu Rusia si sa vina cu propuneri.

Intre timp, autoritatile de la Chisinau examineaza posibilitatea ca fructele si legumele moldovenesti respinse de Rusia sa ajunga in curand pe pietele din tarile Uniunii Europene, dar si pe piata araba si cea belarusa. De asemenea, autoritatile de la Chisinau au propus sa acorde fructe gradinitelor, precum si Armatei Nationale, in urma restrictiilor impuse de Federatia Rusa, scrie site-ul agora.md.

Produsele moldovenesti, promovate la export

Premierul Iurie Leanca a anuntat, marti, ca Guvernul va intensifica discutiile cu statele vecine pentru a promova exportul produselor moldovenesti. In acelasi timp, directorul Agentiei Nationale pentru Securitatea Alimentelor, Ion Sula, a anuntat ca Republica Moldova va solicita Organizatiei Mondiale a Comertului adoptarea unor sanctiuni impotriva Rusiei, dupa interzicerea importurilor de fructe si legume pe piata rusa.

Citeste si:

Decizia de a solicita sanctiuni impotriva Federatiei Ruse ar putea fi luata in decurs de o saptamana, responsabil fiind Ministerul Economiei de la Chisinau. Republica Moldova a semnat, la 27 iunie, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana si Acordul de Liber Schimb, criticate de Rusia, care a avertizat ca va lua "masuri de protectie" daca se va dovedi ca acordurile afecteaza economia rusa.

La jumatatea lunii mai, premierul Ponta si ministrul roman al Agriculturii au anuntat ca Romania a solicitat Comisiei Europene marirea contingentului de produse importate din Moldova, in principal mere, deoarece statul vecin a luat in calcul existenta unor repercusiuni din partea Rusiei si imposibilitatea de a mai exporta mere pe piata ruseasca.