Ziarul subliniaza ca aceasta este doar unul dintr-un lung sir de exemple asupra modului in care o supraveghere slaba si un control financiar relaxat au condus Statele Unite in situatia de a finanta teroristii impotriva carora lupta. Plata rascumpararii este documentata in corespondenta dintre liderul Al-Qaida Osama ben Laden si Atiyah Abd al-Rahman, considerat "managerul financiar" al retelei teroriste, documente prezentate de catre procurorii federali americani ca probe in procesul lui Abid Naseer, scrie Mediafax.

"Allah ne-a binecuvantat cu o suma frumoasa de bani luna aceasta", i-a scris al-Rahman lui ben Laden in iunie 2010, adaugand ca banii urmau sa fie folositi pentru achizitionarea de armament si alte nevoi operative. Diplomatul eliberat in schimbul celor cinci milioane de dolari, Abdul Khaliq Farahi, era consul general la Peshawar, in Pakistan, atunci cand a fost rapit, in septembrie 2008, in timp ce se ducea cu masina la serviciu, la doar cateva saptamani dupa ce fusese numit in post. Abid Naseer, un agent pakistanez al retelei, a fost condamnat luna aceasta pentru sustinerea terorismului si planificarea unui atac cu bomba intr-un centru de cumparaturi britanic.

Scrisorile au fost recuperate din computerele si documentele confiscate de catre echipa US Navy SEAL in raidul din mai 2001 in care l-au eliminat pe ben Laden in complexul sau din Abbottabad, in Pakistan. Ele au avut statutul de informatii clasificate pana cand au fost introduse ca probe in proces. Statele Unite refuza sa plateasca rascumparari pentru americanii rapiti de Al-Qaida, talibani sau, mai recent, de catre gruparea Statul Islamic (SI), insa au cheltuit miliarde de dolari, in ultimii zece ani, in razboaiele din Irak si Afganistan, fonduri din care unele sume au ajuns pe mana inamicului, subliniaza NYT.

Sursa foto: Shutterstock / militant musulman