Premierul israelian Benjamin Netanyahu a comparat Iranul cu regimul nazist, in discursul pe care l-a sustinut la comemorarea Holocaustului, si a acuzat comunitatea internationala de repetarea greselilor pe care le-a comis inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, relateaza Deutsche Welle in pagina electronica.

Netanyahu a comparat miercuri politicile Republicii islamice cu cele ale regimului nazist condus de catre Adolf Hitler - care a condus Germania din 1933 si pana cand a fost infrant, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in 1945 -, in discursul pe care l-a sustinut la Memorialul Holocaustului Yad Vashem.

"Asa cum s-au straduit nazistii sa calce in picioare civilizatia si sa o inlocuiasca cu o «rasa de stapani», distrugand poporul evreu, tot asa se straduieste Iranul sa preia controlul asupra regiunii si sa se extinda, cu scopul declarat de a distruge statul evreiesc", a spus el.

El a profitat de ocazie sa isi reitereze opozitia fata de acordul-cadru la care au ajuns cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate ai ONU (Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia si China) si Germania cu Iranul, cu scopul de a limita programul nuclear iranian astfel incat sa nu mai poata fi folosit in scopuri militare, in schimbul anularii sanctiunilor impuse Teheranului.

"In loc sa ceara Iranului sa-si distruga capabilitatile nucleare si sa conditioneze ridicarea sanctiunilor de incetarea agresiunilor, puterile lumii se retrag, lasand Iranului capabilitati nucleare si permitandu-i sa le extinda, ulterior, fara sa tina cont de actiunile iraniene in Orientul Mijlociu si in lume", a denuntat el.

"A invatat, oare, lumea din tragedia evreiasca universala, de neinteles, din secolul trecut", a intrebat seful Executivului israelian, referindu-se la Holocaust, in care aproximativ sase milioane de evrei au fost ucisi de catre nazisti.

"Puterile se fac ca nu aud multimea din Iran strigand «moarte Americii, moarte Israelului»", a continuat el. "Guverne democratice au comis o greseala monumentala inainte de al Doilea Razboi Mondial, iar noi, impreuna cu multi dintre vecinii nostri, suntem convinsi ca o greseala amara a fost facuta, de asemenea, acum", a subliniat Netanyahu.

Premierul Israelului a denuntat in numeroase randuri acordul-cadru la care au ajuns marile puteri si Iranul, ce urmeaza sa fie finalizat pana la 30 iunie si sa conduca la anularea sanctiunilor economice impuse regimului islamic.

El a facut aceste declaratii cu doar cateva ore inainte ca Israelul sa inceteze orice activitate, miercuri, la fluieratul sirenelor, marcand eliberarea unor lagare de concentrare naziste in urma cu 70 de ani.

Sursa foto: Benjamin Netanyahu / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri