Netanyahu a comparat miercuri politicile Republicii islamice cu cele ale regimului nazist condus de catre Adolf Hitler - care a condus Germania din 1933 si pana cand a fost infrant, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in 1945 -, in discursul pe care l-a sustinut la Memorialul Holocaustului Yad Vashem.

"Asa cum s-au straduit nazistii sa calce in picioare civilizatia si sa o inlocuiasca cu o «rasa de stapani», distrugand poporul evreu, tot asa se straduieste Iranul sa preia controlul asupra regiunii si sa se extinda, cu scopul declarat de a distruge statul evreiesc", a spus el.

El a profitat de ocazie sa isi reitereze opozitia fata de acordul-cadru la care au ajuns cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate ai ONU (Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia si China) si Germania cu Iranul, cu scopul de a limita programul nuclear iranian astfel incat sa nu mai poata fi folosit in scopuri militare, in schimbul anularii sanctiunilor impuse Teheranului.

"In loc sa ceara Iranului sa-si distruga capabilitatile nucleare si sa conditioneze ridicarea sanctiunilor de incetarea agresiunilor, puterile lumii se retrag, lasand Iranului capabilitati nucleare si permitandu-i sa le extinda, ulterior, fara sa tina cont de actiunile iraniene in Orientul Mijlociu si in lume", a denuntat el.

Citeste si:

"A invatat, oare, lumea din tragedia evreiasca universala, de neinteles, din secolul trecut", a intrebat seful Executivului israelian, referindu-se la Holocaust, in care aproximativ sase milioane de evrei au fost ucisi de catre nazisti.

"Puterile se fac ca nu aud multimea din Iran strigand «moarte Americii, moarte Israelului»", a continuat el. "Guverne democratice au comis o greseala monumentala inainte de al Doilea Razboi Mondial, iar noi, impreuna cu multi dintre vecinii nostri, suntem convinsi ca o greseala amara a fost facuta, de asemenea, acum", a subliniat Netanyahu.

Premierul Israelului a denuntat in numeroase randuri acordul-cadru la care au ajuns marile puteri si Iranul, ce urmeaza sa fie finalizat pana la 30 iunie si sa conduca la anularea sanctiunilor economice impuse regimului islamic.

El a facut aceste declaratii cu doar cateva ore inainte ca Israelul sa inceteze orice activitate, miercuri, la fluieratul sirenelor, marcand eliberarea unor lagare de concentrare naziste in urma cu 70 de ani.

Sursa foto: Benjamin Netanyahu / Shutterstock.com