Preturile de consum din Ucraina vor creste cu 40% in 2015, avansul urmand sa incetineasca ulterior, dar fara sa coboare la un nivel de o singura cifra inainte de sfarsitul lui 2017, inceputul lui 2018, potrivit estimarilor Bancii Mondiale (BM) care depasesc asteptarile bancii centrale ucrainene.

Conform estimarilor bancii centrale a Ucrainei, inflatia va atinge 30% in acest an, relateaza CNBC. Banca Mondiala prognozeaza ca economia Ucrainei se va contracta cu 7,5% in 2015, in conformitate cu estimarile bancii centrale din aceasta tara, dar ar putea reveni la un avans de 2% anul viitor, cu conditia ca insurgenta separatistilor din estul tarii sa nu se agraveze, iar criza bancara sa se stabilizeze, potrivit Mediafax.

Banca centrala ucraineaza se asteapta ca economia tarii sa creasca anul viitor cu 3%. Anul trecut Ucraina a inregistrat o contractie a PIB de 6,8%, din cauza conflictului cu pro-rusii care a distrus infrastructura si retelele de transport din estul industrializat al tarii.

"Cresterea de 2% a PIB din 2016 poate fi indeplinita doar daca situatia din est nu se va inrautati, situatia din sectorul bancar se va stabiliza, iar guvernul va continua sa implementeze reforme", a declarat Anastasia Holovach, economist al Bancii Mondiale, intr-un briefing de presa.

La presiunea FMI, care a decis sa acorde Ucrainei un program de sustinere financiara de 17,5 miliarde de dolari in schimbul reformelor, autoritatile de la Kiev intentioneaza sa se foloseasca de o noua lege bancara pentru eliminarea practicilor riscante de acordare a creditelor si sa puna ordine in sistemul bancar supraaglomerat.

Profilul consumatorului de...
Citeste si: Profilul consumatorului de vinuri 2019: ce prefera romanii

Sursa foto: Tax/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Voteaza prioritatile orasului tau! Alege proiectul de care ai nevoie!