4 Mai 2015

Bulgaria se afla in urma Romaniei pe drumul catre aderarea la zona euro



Bulgaria se afla cu mult in urma Romaniei in privinta aderarii la zona euro, care garanteaza o mai buna supervizare bancara si stabilitate financiara,relateaza site-ul Novinite.com.

Banca Centrala a Romaniei se concentreaza asupra "educatiei financiare in perioada de criza si pregatirii tarii pentru adoptarea (monedei) euro", a declarat profesoara Tatiana Hubenova de la Academia Bulgara de Stiinte pentru cotidianul Sega. Romania a parcurs deja etape ale unei armonizari mai mari cu exigentele aderarii la Uniunea bancara europeana, apreciaza experta, scrie Mediafax.

De asemenea, Romania a inregistrat rezultate bune in privinta stabilitatii monetare si educatiei financiare, a adaugat ea. Romania si-a stabilit ca obiectiv sa adere la zona euro in 2020. Guvernul bulgar si-a exprimat de asemenea dorinta de a intra in "camera de asteptare" a zonei euro.

Bulgaria indeplinea, in urma cu mai multi ani, criteriile tehnice de aderare la zona euro, si anume un deficit bugetar sub 3%, inflatia sub 2% si raportul indatorare-PIB sub 60%. Insa Uniunea Europeana solicita, in plus, inclusiv Sofiei, educatie financiara. Iar in ceea ce priveste criteriile tehnice, in prezent Bulgaria nu-l respecta pe cel referitor la deficitul bugetar, care depaseste 3%, potrivit site-ului.

Sursa foto: Bulgaria/ Shutterstock.



Citeste si