Preturile de consum din Ucraina au crescut cu 60,9% in luna aprile fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai mult din ultimii peste 10 ani, avansul fiind alimentat de preturile energiei, potrivit datelor institutului de stat pentru statistica, citate de MarketWatch.

In primele patru luni ale acestui an, inflatia a atins nivelul de 14%. Cresterea dramatica a preturilor a fost determinata in mare masura de majorarea preturilor energiei, in conformitate cu angajamentele asumate de guvernul ucrainean in fata creditorilor internationali. Astfel, pretul gazelor naturale a urcat de peste cinci ori in aprilie, dubland facturile totale pentru utilitati suportate de populatie, relateaza Mediafax.

Preturile alimentelor au avansat cu 4,4%, cu mult sub cresterea de 15,6% consemnata in luna martie. Noile preturi majorate ale energiei fac parte din pachetul de reforme aprobat de Parlamentul Ucrainei in luna aprilie.

In martie, Fondul Monetar International a aprobat Ucrainei un imprumut de urgenta in valoare de 17,5 miliarde de dolari, in cadrul unui program international de 40 de miliarde de dolari. Finantarea este conditionata de aplicarea unor reforme majore de catre administratia de la Kiev, intre care se afla si liberalizarea preturilor energiei platite de populatie.

Guvernul ucrainean negociaza in prezent cu creditorii restructurarea datoriilor tarii. Banca Mondiala anticipeaza ca PIB-ul Ucrainei se va contracta cu 7,5%, iar inflatia va atinge 32% in 2015.

Citeste si:
Test drive cu Volvo S60 R-Design: un sedan elegant si sportiv
Test drive cu Volvo S60...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Test drive cu Mazda CX-30, un nou SUV japonez spatios