Rata anuala a inflatiei a atins maximul din acest an, 5,33%, mult peste tinta BNR, dupa ce in septembrie preturile au crescut cu 1,18%, ca urmare a scumpirii alimentelor, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica (INS) citate de Mediafax.
"In luna septembrie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 2,3%, cele ale marfurilor nealimentare cu 0,6%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%", se arata intr-un comunicat al INS.

Dintre alimente cel mai mult s-au scumpit legumele (cu 9,85% fata de august), de departe cea mai mare crestere a preturilor fiind consemnata la cartofi - 27,4%. Pretul fructelor a urcat cu 5,04%, iar cel al oualor cu 7,23%.

In ceea ce priveste marfurile nealimentare, cresteri mai mari au fost consemnate la gaze (2,83%) si combustibili (1,57%).

"Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (octombrie 2011 - septembrie 2012) fata de precedentele 12 luni (octombrie 2010 - septembrie 2011) determinata pe baza IPC este de 3,0%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,1%", arata INS in comunicat.

Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.

La inceputul lunii august banca centrala a anuntat ca mentine prognoza pentru inflatia la final de an, de 3,2% in acest an si 3% in 2013, dar a aratat ca majoritatea riscurilor actioneaza in directia depasirii acestor niveluri, printre care preturile internationale la materii prime si alimente, implementarea reformelor, ajustarea fiscala si tensiunile politice.

"Rata inflatiei din luna septembrie, de 1,2% lunar si 5,3% anual, a produs o surpriza negativa, fiind peste asteptarile noastre, de 4,6%, si ale celorlalti analisti, de 4,7%", se arata intr-o nota de cercetare a Erste Group.

Banca austriaca a revizuit in crestere estimarea de inflatie la 5,5% in decembrie 2012 si 4,7% in decembrie 2013 si se asteapta ca aceasta sa ramana "deasupra tintei BNR pe tot orizontul de estimare". Cresterea accizelor pentru tutun, energie si alcool din ianuarie 2013 si calendarul de ajustare a pretului energiei conform cerintelor FMI si UE sunt principalii factori inflationisti, considera Erste.

Raiffeisen Bank se asteapta acum la o inflatie anuala de aproape 5,5% in decembrie, comparativ cu 4,5% cat anticipa anterior.

"Surpriza negativa mare din septembrie si posibilitatea ridicata de a vedea in urmatoarele luni preturile la alimente urcand in continuare mai rapid decat asteptarile sugereaza ca rata anuala a inflatiei va termina anul aproape de 5,5%. In plus, ar putea depasi acest nivel in prima jumatate a anului urmator", se arata intr-o nota a Raiffeisen Bank.

Banca Nationala a Romaniei ar putea inaspri controlul asupra conditiilor din piata monetara, avand in vedere si presiunile pentru deprecierea leului. Dobanzile interbancare si randamentele obligatiunilor guvernamentale vor creste, probabil, in perioada urmatoare, chiar daca dobanda de politica monetara ramane neschimbata, afirma Raiffeisen.

BNR ar putea trece in 2013 la o crestere graduala a dobanzii de politica monetara doar "daca anticipatiile inflationiste ale populatiei se deterioreaza rapid si in economie apar efecte inflationiste de runda a doua", potrivit Erste.

Leul se depreciaza, inflatia arde, dobanzile scad: mai merita sa tii banii in depozite?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri