Actiunile Delhaize au urcat cu pana la 19%, la 86,08 euro pe unitate, inregistrand cea mai mare crestere din ultimii 12 ani, in timp ce titlurile Ahold au avansat cu pana la 10%, la 18,97 euro pe unitate. Capitalizarea de piata a Delhaize a atins in acest fel 8,9 miliarde de euro, iar cea a grupul Ahold la 17 miliarde de euro. Ambele companii realizeaza circa 60% din vanzari in Statele Unite, unde concurenta intre retaileri s-a intensificat. Impreuna, cei doi retaileri ar controla circa 4% din piata americana a magazinelor alimentare, potrivit analistilor bancii franceze Natixis, si vor fi prezenti pe intreaga coasta de est, anunta Mediafax.

In Europa, compania rezultata in urma fuziunii ar deveni al patrulea mare retailer de alimente, estimeaza Natixis. "Ambele grupuri ar beneficia de acest acord, prin imbunatatirea structurii, din acest motiv consideram ca fuziunea este foarte probabila", a declarat James Grzinic, analist la Jefferies, in Londra.

Publicatiile belgiene De Tijd si L’Echo au relatat in acest weekend, citand persoane apropiate situatiei, ca discutiile dintre cele doua parti sunt in faza preliminara si nu au ajuns la pret sau structura. Reprezentantii Ahold si Delhaize au refuzat sa comenteze.
Fuziunea ar genera economii de pana la 600 de milioane de euro, potrivit analistilor companiei Jefferies, contribuind la atenuarea impactului concurentei intense din SUA.

Citeste si:

O oferta de preluare a Delhaize ar fi cea mai mare achizitie din istoria Ahold, capitalizarea de piata a retailerului belgian fiind dubla fata de cele 3,4 miliarde de dolari platite de grupul olandez pentru U.S. Foodservice in anul 2000. Acea preluare a dus Ahold in pragul falimentului trei ani mai tarziu, din cauza unei fraude contabile la U.S. Foodservice. Grupul Delhaize este prezent pe sapte piete la nivel mondial, Belgia, Luxemburg, Romania, Serbia, Grecia, SUA si Indonezia. Grupul belgian are peste 3.400 de magazine, anul trecut inregistrand venituri de peste 21 miliarde de euro.

Pe piata din Romania Delhaize este prezent cu retailerul Mega Image, cel mai mare lant de supermarketuri din Romania, cu o retea care cuprinde in prezent 414 magazine in Bucuresti, Constanta, Ploiesti, Pitesti, Brasov, Targoviste si alte orase din tara, sub marcile Mega Image (201), Shop&Go (210), AB COOL FOOD (1), Gusturi Romanesti (1) si Mega Drive (1). La sfarsitul anului trecut, directorul general Mega Image, Xavier Piesvaux, a declarat ca retailerul va continua extinderea retelei. In 2014, reteaua Mega Image s-a extins cu 104 magazine noi.

Sursa foto: Delhaize, Shutterstock