Coreea de Nord a anuntat ca are capacitatea sa miniaturizeze arme nucleare, un pas extrem de important catre echiparea rachetelor, relateaza CNN, citat de Mediafax.

"Avem de o vreme capacitatea sa miniaturizam focoase nucleare si sa producem diverse arme. Putem, de asemenea, sa garantam precizia nu doar a lansatoarelor cu raza scurta spre medie de actiune, ci si a celor cu raza lunga de actiune, a caror tehnologie o detinem de mult timp", a declarat Comisia Militara nord-coreeana intr-un comunicat publicat de catre agentia oficiala nord-coreeana de stiri KCNA.

Anuntul Phenianului pare sa corespunda unor evaluari ale unor oficiali militari americani de rang inalt.
Generalul Curtis Scaparrotti, comandantul fortelor americane in Coreea, declara in octombrie ca, in opinia sa, Coreea de Nord ar fi capabila sa miniaturizeze un dispozitiv nuclear.

De asemenea, amiralul Bill Gortney, comandantul Comandamentului pentru Apararea Aerospatiala a Americii de Nord, declara pentru presa, luna trecuta, ca militarii americani cred ca Phenianul ar putea sa instaleze o arma nucleara intr-un sistem mobil si sa o "lanseze catre Statele Unite".
Insa Gortney adauga ca Statele Unite nu stiu despre vreo testare a unui asemenea tip de racheta - KN-08 - si dadea asigurari ca apararea americana poate intercepta orice tip de atac nord-coreean.

Unii analisti considera ca regimul lui Kim Jong-un ar putea sa fie deja in masura instaleze ogive nucleare in rachete cu lansare de la sol care pot atinge Coreea de Sud si Japonia.
David Albright, un fost inspector in domeniul armamentului, a declarat recent pentru CNN ca Phenianul ar putea detine 10-15 arme nucleare si ca poate produce cateva pe an.

Insa producerea unui dispozitiv nuclear suficient de mic cat sa incapa in varful unei rachete balistice este dificila. Coreea de Nord si-a semnalat intentia de a atinge acest scop prin ultimul test nuclear pe care l-a efectuat in 2013. Regimul a prezentat dispozitivul testat drept o bomba "mai mica si mai usoara" decat cele pe care le-a detonat in 2006 si 2009.

Citeste si:
Coreea de Nord a tras două rachete cu rază scurtă
Coreea de Nord a tras două...

Miniaturizarea unei arme nucleare este un pas hotarator in construirea unei rachete balistice intercontinentale.
In plus, dispozitivul nuclear este necesar sa fie suficient de puternic sa reziste zborului intr-o racheta balistica, potrivit expertilor, si sa fie asezat intr-un "vehicul de reintrare" care sa reziste caldurii intense generate de frecarea cu aerul la revenirea in atmosfera terestra.
Intr-un material postat in februarie pe blogul 38 North, care monitorizeaza Coreea de Nord, expertul in controlul armamentului Jeffrey Lewis afirma ca el crede ca Phenianul este probabil capabil sa efectueze fiecare dintre acesti trei pasi.
Avansarea ingrijoratoare a programului nuclear al regimului condus de catre Kim Jong-un ameninta sa bulverseze calculele strategice ale Statelor Unite in regiune, apreciaza unii experti.

"Progresul inregistrat de Phenian in privinta capacitatilor ICMB (rachete intercontinentale balistice) mobile ar putea sa ajunga sa submineze situatia stabila a disuasiunii care exista in prezent in peninsula coreeana", scria luna trecuta, intr-un editorial pentru CNN, Victor Cha, presedintele Centrului pentru Studii Strategice si Internationale. "Cu alte cuvinte, aceste capacitati ar putea sa-i ofere Coreei de Nord incredere ca este imuna la orice contraofensiva americana", adauga el.

Coreea de Nord a cerut ca Statele Unite sa o recunoasca drept putere nucleara. Insa Washingtonul a subliniat ca angajamentul Phenianului in dezarmarea nucleara este punctul de pornire al oricaror negocieri intre cele doua parti.

Citeste si:
SUA au aprobat primul test de diagnosticare rapidă pentru COVID-19
Coronavirus | Statele Unite...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Restricții în Turcia după ce numărul deceselor de COVID-19 a ajuns la 37
Setari Cookie-uri