BP va plati Rosneft 750 de milioane de dolari pentru o participatie de 20% la producatorul de petrol Taas-Yuriakh Neftegazodobicia din estul Siberiei, dupa ce si Royal Dutch Shell a incheiat un acord pentru extinderea relatiilor cu Gazprom, relateaza Bloomberg.

Totodata, BP si Rosneft vor efectua activitati de explorare in Siberia si, daca rezultatele vor fi pozitive, vor forma o companie mixta la care Rosneft va detine o participatie de 51%, au anuntat cele doua companii, care intentioneaza si sa reorganizeze detinerile la rafinarii din Germania. Cele mai mari companii petroliere din Europa au in vedere un acces mai mare la vastele rezerve de hidrocarburi ale Rusiei si pe pietele din China si Japonia, chiar daca Rusia, al doilea mare producator mondial de petrol si gaze, vrea sa mentina nivelul vanzarilor in Europa pe fondul sanctiunilor occidentale introduse din cauza rolului autoritatilor ruse in criza din Ucraina, potrivit Mediafax.

BP si-a modificat strategia in Rusia in urma cu doi ani, cand a schimbat participatia de 50% la compania mixta TNK-BP pentru numerar si o participatie de 20% la Rosneft, la care statul rus este actionarul majoritar. "BP va continua sa caute oportunitati de investitii in exploatarea resurselor substantiale ale Rusiei, respecand in acelasi timp sanctiunile internationale", afirma intr-un comunicat presedintele BP in Rusia, David Campbell. Sanctiunile impuse Rusiei de SUA si UE impiedica Rosneft si alte mari companii din Rusia sa se imprumute in strainatate, precum si accesul lor la tehnologie occidentala, dar nu le impiedica sa vanda active. Pe de alta parte, grupul rus Gazprom va construi doua noi conducte de gaze Nord Stream, pe sub Marea Baltica, in colaborare cu Royal Dutch Shell, E.ON si OMV, pentru cresterea cantitatii de gaze livrate Europei.

Directorul general al producatorului rus de gaze, Alexei Miller, a spus si ca Gazprom construieste o alianta strategica cu Royal Dutch Shell care va include schimburi de active si va permite producatorului rus de gaze sa intre pe noi piete. Acordul cu Shell prevede extinderea unei companii mixte de lichefiere a gazelor naturale, de 20 de miliarde de dolari, de pe insula Sahalin, precum si schimbul de active in domeniul explorarii si productiei. In afara de colaborarea la noile gazoducte Nord Stream, Gazprom si OMV intentioneaza sa colaboreze la proiecte pe termen lung in domeniul exploatarii unor zacaminte petroliere. Acordurile dintre companiile ruse de petrol si gaze cu companiile occidentale au fost incheiate la forumul economic anual de la St. Petersuburg.

Citeste si:
Sauditii aduc cea mai mare companie din istorie pe bursa
Cel mai mare IPO din istorie:...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Un producator auto va deschide un centru de cercetare in Sibiu