Moment istoric: Rusia sparge monopolul Gazprom. Rosneft a primit dreptul de a vinde gaze naturale in Europa

Guvernul rus va permite gigantului petrolier de stat Rosneft sa vanda gaze naturale in Europa, masura luata fiind o premiera, dupa ce Gazprom a avut monopolul asupra conductelor si exporturilor de gaze naturale din Rusia, conform Adevarul.

„Compania va primi dreptul de a exporta, dar acest lucru se va intampla printr-un singur canal (de export – n.r.). Acum, Rosneft si Gazprom Export vor trebui sa pregateasca un acord“, a afirmat un oficial citat de ziarul rus Izvestia, preluat de catre Sputnik.ru.

Rosneft va vinde pana la 25 de miliarde de metri cubi de anual in strainatate. Potrivit unei alte surse, Rosneft va vinde gaze naturale in Marea Britanie.

Grupul Rosneft a devenit recent cel mai valoros din Rusia, depasind Gazprom. Compania este condusa de catre Igor Sechin, fost vicepremier rus si considerat mana dreapta a presedintelui Vladimir Putin.

Rosneft a cerut de mai mult timp spargerea monopolului Gazprom, alaturi de Novatek, cel mai mare producator independent de gaze naturale din Rusia.

Citeste articolul integral pe Adevarul.

Sursa foto: Thaiview / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri