Ucraina acorda creditorilor cateva saptamani sa accepte o propunere prezentata vineri pentru restructurarea unor datorii de 19 miliarde de dolari, inainte de a impune un moratoriu asupra platilor, a declarat o persoana apropiata situatiei, citata de Bloomberg.

Oferta implica o reducere de 40% a valorii nominale a obligatiunilor suverane, a spus sursa. Obligatiuni ucrainene in valoare de 1,25 miliarde de dolari, cu scadenta in 2023, au inregistrat in aceasta saptamana cea mai slaba evolutie dupa luna martie, pe fondul dificultatilor Guvernului de a incheia un acord cu creditorii care insista ca evitarea reevaluarii valorii titlurilor este cea mai buna solutie pentru a nu indeparta investitorii in viitor. TAvertismentul referitor la moratoriu este destul de credibil. Sa speram ca acest fapt va accelera procesul de restructurareT, a declarat Giuliano Palumbo, manager de fonduri la Milano, Mediafax.

FMI a inrautatit prognoza referitoare la contractia din acest an a economiei Ucrainei de la 5,5% la 9%, iar autoritatile ucrainene trebuie sa convinga in acest context detinatorii de obligatiuni, inclusiv cel mai mare dintre acestia, fondul Franklin Templeton, sa accepte restructurarea datoriilor Ucrainei, care a intrat in recesiune profunda din cauza conflictului cu separatisti din estul tarii. Ministrul de Finante Natalie Jaresko nu a specificat vineri cu cat ar urma sa fie redusa valoarea obligatiunilor, dar a precizat ca oferta include o revizuire substantiala, reduceri ale dobanzilor si prelungirea maturitatilor.

Guvernul intentioneaza sa onoreze plata unor dobanzi Rusiei, al doilea mare creditor al tarii, pe 22 iunie, a precizat Jaresko. Autoritatile ucrainene mai propun un instrument de crestere a valorii obligatiunilor, aplicabil daca situatia economica a tarii se va imbunatati semnificativ, depasind estimarile incluse in programul de 17,5 miliarde de dolari convenit cu FMI. Obiectivele prevazute in programul Ucrainei cu FMI includ economii de 15,3 miliarde de dolari la plata datoriilor externe scadente in urmatorii patru ani si reducerea ponderii datoriilor la 71% din PIB pana in 2020.

Un grup format din patru creditori ai tarii, care detin obligatiuni ucrainene in valoare de 8,9 miliarde de dolari, insista ca obiectivele acordului cu FMI pot fi realizate cu un acord care ar include reducerea dobanzilor si prelungirea maturitatilor, nu si reevaluarea in scadere a valorii obligatiunilor. Jaresko a explicat ca propunerea creditorilor nu poate fi acceptata intrucat ar necesita folosirea a 8 miliarde de dolari din rezerva valutara pentru plata unor datorii. Reprezentanti ai Ucrainei, FMI si ai creditorilor urmeaza sa se intalneasca la Washington saptamana viitoare.

Citeste si:
OTP Bank a inregistrat un profit in crestere in Romania in T1
OTP Bank a inregistrat in...

Sursa foto: Shutterstock / Round red thumb tack pinched through city of Kiev


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cat de riscante sunt bancile din Romania