Ucraina a ajuns la un acord cu creditorii condusi de fondul Franklin Templeton pentru reducerea cu 20% a unor datorii de 18 miliarde dolari si prelungirea maturitatilor, care va permite evitarea intrarii in faliment a economiei decimate de razboiul cu separatistii, dar Rusia nu accepta conditiile.

Ministrul de Finante Natalie Jaresko a convenit acordul cu un comitet al creditorilor condus de fondul Franklin Templeton, dupa cinci luni de discutii, relateaza Bloomberg. Acordul include reducerea cu 20% a valorii unor euroobligatiuni in valoare de 18 miliarde de dolari, din care primele ajung la maturitate in mai putin de o luna, scrie Mediafax.

Intelegerea mai prevede prelungirea termenelor de rambursare cu patru ani si stabileste o dobanda de 7,75% pentru toate maturitatile. Rusiei i-au fost oferite aceleasi conditii ca si detinatorilor privati de obligatiuni, dar ministrul rus de Finante, Anton Siluanov, a declarat ca nu va participa la restructurarea datoriilor. „Rusia nu accepta sa stearga 20% din valoarea obligatiunilor de 3 miliarde de euro cumparate de la Ucraina”, a spus Siluanov.

Ministrul ucrainean de Finante Jaresko a spus ca au fost cinci luni de discutii foarte dificile, dar ca are incredere ca pietele vor primi foarte bine acordul. Ucraina vrea sa respecte conditiile programului de asistenta de urgenta cu FMI, care considera ca restructurarea datoriilor va permite Ucrainei economii de 15,3 miliarde de dolari pana in 2018 si reducerea ponderii datoriilor in PIB.

Citeste si:
SUA ar urma sa extinda acordul cu Huawei, care expira in pe 19 august
SUA ar urma sa ii ofere...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
UE se opune reprimirii Rusiei la discutiile intre liderii G7