24 Iunie 2015

Esecul UE si NATO de a oferi Balcanilor o perspectiva de aderare lasa usa deschisa ambitiilor Rusiei



Presedintelui rus Vladimir Putin i se ofera ocazia sa-si extinda influenta in Balcani, avertizeaza Gjorge Ivanov, presedintele Macedoniei, apreciind ca esecul UE si NATO de a oferi unor tari din regiune o cale catre aderare a deschis usa pentru ambitiile Rusiei, relateaza Bloomberg in editia online, citat de agentia Mediafax.

"Evident, UE a uitat de geografie", a declarat Ivanov, in varsta de 55 de ani, intr-un interviu acordat in weekend la Bratislava, in Slovacia. "Insa Rusia exceleaza la geografie", a adaugat el.

"Daca creezi un gol, atunci cineva va vrea sa-l umple", a declarat Ivanov, aflat la al doilea mandat, pana in 2019.

Mozaicul etnic din peninsula balcanica s-a aflat adesea in centrul unor coliziuni intre sfere de influenta. Frontierele politice de dupa destramarea fostei Iugoslavii devin noua arena a luptei dintre Rusia, pe de o parte, si Statele Unite si aliatii lor, pe de alta parte, comenteaza Bloomberg.

Ivanov nu a oferit niciun exemplu a ceea ce a numit prezenta tot mai mare a Rusiei. Iar in timp ce el avertizeaza cu privire la cresterea influentei lui Putin, premierul sau Nikola Gruevski sustine planurile de construire a unui gazoduct rusesc catre Europa care sa treaca prin Macedonia, intr-o incercare de a marginaliza ruta de aprovizionare prin Ucraina.

Un conflict intre presupusi militanti albanezi si politia locala s-a soldat cu 22 de morti, luna trecuta, in aceasta enclava cu aproximativ doua milioane de locuitori, dintre care un sfert sunt albanezi. Confruntarile risca sa reaprinda tensiuni mai vechi in regiune, devastata in anii '90, un conflict interetnic.

Violentele au contribuit la deprecierea euroobligatiunilor macednene scadente in iulie 2021 la un nivel istoric, noteaza Bloomberg.

Pietele au fost afectate, de asemenea, de un scandal implicand inregistrari ale unor convorbiri la telefon, care a declansat cea mai dura criza politica din ultimii peste zece ani. Opozitia acuza oficiali guvernamentali, inclusiv pe Gruevski, de abuz de putere si le cere sa demisioneze. Administratia neaga acuzatiile.

Ambitiile fostei republici iugoslave, candidate la integrarea in UE de un deceniu, au fost afectate de opozitia Grecia, care obiecteaza ca foloseste numele unei provincii elene istorice din nord.

Relatiile cu Grecia nu sunt susceptibile sa se imbunatateasca pe termen scurt, afirma Ivanov.

"Nu am fi avut multe dintre problemele cu care ne confruntam acum, daca am fi demarat procesul de aderare la UE si ne-am fi reformat societatea pas cu pas", este de de parere, adaugand ca "nimeni nu este capabil sa transforme singur".



Citeste si