Guvernul de la Atena trebuie "sa-si prezinte cat mai repede posibil angajamentele", adica un nou plan de reforme, a cerut marti seara presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Termenul limita a fost stabilit pentru vineri, ora 08.30 (09.30, ora Romaniei), conform Mediafax.

Juncker a avertizat totusi ca scenariul unui Grexit, adica iesirea organizata a Greciei din zona euro, "este pregatit in detaliu", accentuand astfel presiunile asupra Atenei.

Potrivit presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, termenul limita pentru gasirea unui acord asupra Greciei a fost fixat pentru duminica. El a dat asigurari ca Guvernul de la Atena va trimite noul plan de reforme cel tarziu joi.

La finalul summitului liderilor europeni, presedintele francez Francois Hollande a prezentat, in cadrul unei conferinte de presa, un calendar referitor la solutionarea crizei grecesti.

Citeste si:

"Miercuri, Grecia va face propuneri in cadrul unei cereri de ajutor. Joi, va prezenta un program de reforme. Sambata, Eurogrupul va lua o decizie asupra acestui program, iar, duminica, cei 28 de lideri europeni se vor reuni", a spus Hollande, potrivit Le Figaro. "O decizie se va lua duminica", a subliniat presedintele francez.

La finalul discutiilor de marti seara cu omologii sai din zona euro, premierul grec Alexis Tsipras a afirmat ca obiectivul este de a "incheia procesul inainte de sfarsitul saptamanii". "Propunerile Greciei cuprind reforme credibile pentru obtinerea unei promisiuni adecvate de finantare", a dat asigurari premierul grec.

Daca planul detaliat de reforme va fi considerat adecvat si Guvernul de la Atena va incepe sa-l puna in aplicare, "un imprumut pe termen scurt ar putea fi acordat Greciei", a precizat cancelarul german Angela Merkel.

Cei 28 de lideri din statele membre UE se vor reuni duminica, la Bruxelles, pentru a discuta pe tema Greciei, a confirmat marti seara premierul italian Matteo Renzi, care spera la un "final reusit".

Sursa foto: Shutterstock: Puzzle euro