Ministrii de Finante din zona euro au avertizat dur Grecia, vineri, ca nu va primi ajutor financiar pana nu va prezenta un plan complet de reforme economice, in conditiile in care tara se in dreapta spre incapacitate de plata, relateaza Reuters.

Presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a declarat dupa discutii dificile cu ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, ca Grecia nu va primi bani in schimbul unor reforme partiale, asa cum au solicitat oficialii de la Atena. Dijsselbloem a mai spus ca fondurile de 7,2 miliarde de euro pe care Grecia mai are dreptul sa le primeasca prin actualul program de sustinere nu vor mai fi valabile dupa luna iunie, iar creditorii Greciei nu vor discuta despre finantarea pe termen lung si acordarea unor termeni mai favorabili pentru rambursarea datoriilor pana cand nu va fi incheiat un acord complet.

"Este necesara o lista detaliata, cuprinzatoare de reforme, un acord complet, inainte de furnizarea oricaror fonduri. Suntem cu totii constienti ca timpul trece", a spus Dijsselbloem intr-o conferinta de presa sustinuta dupa reuniunea ministrilor de Finante din zona euro.

Premierul elen Alexis Tsipras a afirmat joi, dupa o intalnire cu cancelarul german Angela Merkel, la Bruxelles, ca spera sa fie incheiat un acord inainte de sfarsitul acestei luni. Dijsselbloem a spus insa ca ministrii vor analiza din nou progresele abia pe 11 mai, cu o zi inainte de termenul la care Grecia trebuie sa plateasca FMI o rata de imprumut de 750 milioane de euro.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a spus ca institutia va continua sa sustina bancile din Grecia atata timp cat va considera ca acestea sunt solvabile, dar a avertizat ca cresterea randamentelor obligatiunilor guvernamentale elene reduce valoarea garantiilor pe care le folosesc aceste institutii pentru atragerea de fonduri. BCE a majorat miercuri fondurile de urgenta puse la dispozitia bancilor din Grecia, cu 1,5 miliarde euro, la 75,5 miliarde euro.

Citeste si:
Principalele evenimente care au marcat lumea in anul 2015
Cronologie: principalele...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Grecii spun oficial adio austeritatii si promit ca au invatat lectia