"Nu vom gasi o solutie, daca planul conceput pentru tara mea vizeaza iesirea Greciei, precum si taierea salariilor si pensiilor la nivelul celor din Croatia si alte tari balcanice. Nu poti tine Romania si Bulgaria in UE si sa te angajezi discutii lungi de decenii cu Turcia asupra posibilitatii de aderare, dar, in acelasi timp, sa fortezi Grecia sa iasa din familia europeana.", a declarat Rena Dourou (foto), pentru Der Spiegel.

Multi se indoiesc ca Grecia va iesi din Uniunea Europeana, in urma tuturor celor intamplate in ultimii ani pe tema datoriei, dar sa paraseasca Zona Euro in timp ce va ramane in UE reprezinta insa un scenariu posibil. Dupa referendumul elen din 5 iulie, care a evidentiat impotrivirea grecilor fata de cel mai recent lot de masuri de austeritate propuse de creditorii internationali, presa a alimentat speculatiile ca Atena ar putea iesi din Zona Euro, voit sau fortat.

Guvernatorul regiunii Attica considera, de asemenea, ca nimeni nu va beneficia dupa un eventual Grexit - nici greci, nici europenii. Grecia are insa nevoie, spune ea, de un set de initiative originale, care va duce la crestere si dezvoltare la nivel national. "Nu avem nevoie de o noua zona balcanica. Daca o tara din Zona Euro va parasi uniunea monetara va fi dezastru pentru toata lumea", sustine Rena Dourou.

Sursa foto: Mediafax Foto