Statele Unite sunt pregatite sa exercite "presiuni suplimentare" asupra Rusiei in cazul escaladarii conflictului din Ucraina, iar "costurile platite vor creste" pentru Moscova, avertizeaza Victoria Nuland, asistent al secretarului de Stat american pentru Afaceri Europene si Eurasiatice.

"Dupa cum stiti, sanctiunile aplicate de comunitatea internationala - de catre Statele Unite si Uniunea Europeana - au rolul de a modifica politicile Rusiei, de a o incuraja sa isi indeplineasca obligatiile. Am spus clar ca vor ramane valabile pana la aplicarea deplina a Acordului Minsk, pana la incetarea violentelor, pana la revenirea ostaticilor, pana la restabilirea frontierelor. Dar, in acelasi timp, am spus foarte clar ca, daca violentele se vor intensifica, suntem pregatiti sa exercitam presiuni suplimentare asupra Rusiei", a declarat Victoria Nuland intr-un interviu acordat postului tv 112Ukraine, potrivit Mediafax.

"Noi speram ca presiunile - suplimentarea capabilitatilor - vor face ca Rusia si liderii din Donetk si Lugansk sa aplice obligatiile asumate. In caz contrar, costurile platite vor creste", atat din punct de vedere economic, cat si militar, a atras atentia Nuland, care tocmai a efectuat o vizita in Ucraina. "Statele Unite au contribuit cu 150 de milioane de dolari (138 milioane de euro) la programe de asistenta destinate misiunilor de antrenament" in Ucraina, a subliniat Nuland, potrivit Kyiv Post.

In prezent, circa 300 de instructori militari americani antreneaza membri ai armatei ucrainene la poligonul Iavoriv, situat in apropierea orasului Liov, in vestul Ucrainei. Victoria Nuland a efectuat miercuri o vizita oficiala la Kiev. In urma vizitei demnitarului american, presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a prezentat joi Parlamentului un proiect de modificare a Constitutiei in sensul sporirii autonomiei regiunilor separatiste Donetk si Lugansk, unde conflictul militar izbucnit in martie 2014 a provocat pana acum moartea a peste 6.500 de oameni.

Citeste si:
Scenarii la criza din Ucraina: cum ar putea arata Europa in viitor?
Analist francez: O alianta cu...
Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Putin si Obama au discutat la telefon despre tensiunile din Ucraina