"PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) trebuie sa tina campul de lupta departe de regiunea (autonoma irakiana) Kurdistan, pentru ca civilii sa nu devina victime ale acestui razboi", afirma Biroul presedintelui regiunii Massud Barzani intr-un comunicat. Turcia a efectuat sute de raiduri impotriva bazelor gruparii rebele kurde in munti, de o parte si de alta a frontierei cu Irakul, relateaza Mediafax.

PKK a recunoscut doar cativa morti in randul gruparii, insa agentia oficiala turca de presa Anatolia a scris ca este vora despre aproximativ 260 de morti, fara sa citeze vreo sursa. Mai multi civili au fost ucisi si raniti in campania aeriana pe care Ankara a lansat-o saptamana trecuta, in urma unui val de atacuri in Turcia. Partidul Democratic din Kurdistan al lui Barzani s-a aflat adesea in conflict cu PKK, dar le-a permis de mult timp luptatorilor gruparii sa se refugieze de armata turca in regiunile muntoase de dincoace de frontiera.

In acelasi comunicat, Barzani a indemnat PKK si Guvernul turc sa reia procesul de pace, subminat de recentul val de violente. "Presedintia Kurdistanului este clara in cererea sa ca PKK sa-si tina bazele militare departe de regiune, pentru a nu oferi Guvernului turc nicio justificare atunci cand bombardeaza civili", a declarat pentru AFP Kifah Mahmud, un consilier al lui Barzani.

Citeste si:

"Daca PKK nu avea baze in regiune, Turcia nu ar fi bombardat civili", a subliniat el. "Presedintia regiunii a cerut PKK sa-si retraga fortele din zona, mai ales avand in vedere ca exista un acord intre guvernele irakian si turc care le permite fortelor turce sa intre in partea irakiana", a adaugat Mahmud.

Ankara si Bagdadul au semnat in timpul fostului dictator Saddam Hussein un acord privind o "urmarire la cald", care le permite ambelor parti sa-i "vaneze" pe rebelii kurzi pe o distanta de pana la 15 kilometri pe teritoriul celeilalte tari. Mahmud a declarat ca acest acord este inca in vigoare. Partidul lui Barzani s-a bucurat de relatii bune cu Turcia, un investitor si partener comercial major al regiunii autnome.