11 August 2015

M.Britanie si Gibraltarul acuza Spania de patrundere ilegala in apele si spatiul aerian britanic



Ambarcatiuni ale politiei si elicoptere ale serviciilor vamale spaniole au patruns in mod ilegal in apele teritoriale si in spatiul aerian al micului teritoriu britanic Gibraltar din sud-vestul Spaniei, au acuzat duminica oficiali, relateaza AP in pagina electronica.

Ambarcatiuni spaniole au "intrat in mod repetat" in zona, fara sa notifice autoritatiile din Gibraltar, a declarat secretarul Hugo Swire de la Foreign Office. In pofida faptului ca aceste incursiuni au avut loc in timpul unei urmariri a unei barci de mare viteza suspectate de trafic de droguri, actiunile spaniole sunt ilegale, a subliniat el, scrie Mediafax.

Urmarirea autoritatilor spaniole, la care au participat si elicoptere apartinand serviciilor vamale, care au zburat la joasa altitudine, este o dovada de "bravada" care a esuat, permitand unui suspect de trafic de droguri sa scape, in pofida faptului ca alti doi, ambii spanioli, au fost arestati, a apreciat ministrul-sef ales din Gibraltar Fabian Picardo.

Ambarcatiuni spaniole s-au angajat in urmarirea, in apele britanice, a unor presupusi traficanti, care ar fi aruncat ceea ce pareau sa fie baloti cu droguri de la bordul unei barci gonflabile de mare viteza, a spus el. Acesta este unul dintr-o serie de diferende intre Spania si Marea Britanie cu privire la acest teritoriu britanic cu aproximativ 30.000 de locuitori, pe care Marina Regala britanica il foloseste ca baza navala.

Spania a cedat Marii Britanii suveranitatea asupra Gibraltarului prin Tratatul de la Utrecht, in 1713, dar a cautat constant sa-l redobandeasca. Picardo s-a plans de lipsa de cooperare dintre fortele celor doua state. "Vrem cu totii sa oprim traficantii de droguri", a declarat el. Agentia americana scrie ca nu a putut obtine imediat dupa incident o reactie din partea autoritatilor spaniole.



Citeste si