Deflagratiile, atat de puternice incat au putut fi observate din spatiu, cu ajutorul satelitilor, au declansat o unda de soc care a fost resimtita pe o raza de cativa kilometri, iar Institutul american de geofizica USGS a relevat fenomene seismice. Fotografii si imagini video postate pe retele de socializare de catre locuitori arata o minge uriasa de foc ridicandu-se pe cerul noptii deasupra imobilelor din jur, scrie Mediafax.

Zone intregi din acest port, al zecelea cel mai important din lume, au fost devastate, containere au fost proiectate ca niste cutii de chibrituri, iar sute de masini noi au fost distruse de flacari, potrivit unui jurnalist Reuters. "Dormeam atunci cand ferestrele si usile casei au inceput sa se zguduie si am auzit explozii. Mai intai am crezut ca era vorba despre un cutremur", a declarat pentru Reuters un locuitor din oras, care sta la sapte kilometri de locul exploziilor.

A doua explozie a fost mult mai puternica

Cele doua explozii au avut loc la un interval de 30 de secunde, catre ora locala 23.30 (18.30, ora Romaniei). Prima a avut loc intr-un depozit in care erau stocati explozivi si a proiectat fragmente in flacari, care au declansat a doua explozie, mult mai puternica. Potrivit agentiei oficiale China Noua, prima explozie a fost echivalenta cu detonarea a trei tone de TNT, iar a doua a 21 de tone.

Tot potrivit agentiei oficiale, bilantul a crescut la 44 de morti, iar presa oficiala scrie ca este vorba despre aproximativ 400 de raniti. Intre victime se afla cel putin zece pompieri, potrivit presei chineze. Citand un spital local, China Noua precizeaza ca majoritatea ranitilor au fost atinsi de cioburi si moloz, proiectate de explozii.

Citeste si:

Aproximativ 100 de camioane de pompieri au fost trimise la fata locului, iar mai multe dintre ele au fost distruse de flacari. Presedintele Xi Jinping a ordonat sa se faca totul ca incendiul provocat de explozii sa fie stins cat mai rapid posibil si ca securitatea bunurilor si persoanelor sa fie asigurata.

In urma cu un an, o explozie intr-o uzina de piese de schimb pentru automobile a ucis 75 de oameni, la Shanghai, in estul tarii. Tianjin are aproximativ 15 milioane de locuitori si este unul dintre cele mai mari porturi din China.