Angajarea a 700 de ofiteri in uniforma si a 400 de agenti pentru cinci ani va reprezenta o crestere de 17 la suta a personalului Secret Service, format din 6.647 de persoane, cea mai mare crestere de personal din ultimii zece ani, la agentia responsabila de protectia presedintelui, a familiei sale si a oficialilor de rang inalt, dar si de combaterea infractiunilor financiare, potrivit Mediafax.

Ofiterii in uniforma sunt detasati in special la Washington si sunt responsabili cu securitatea la Casa Alba si a resedintei vicepresedintelui, in timp ce agentii se ocupa de investigatii si il pazesc pe presedinte atunci cand apare in public. Secret Service a confirmat ca efectueaza "o initiativa agresiva de angajare pentru urmatorii cinci ani", dar a refuzat sa comenteze cu privire la numarul de persoane recrutate.

Purtatoarea de cuvant a agentiei, Nicole Mainor, a precizat ca aceasta "campanie de angajare este rezultatul uzurii, cresterii anticipate si un raspuns la recomandarile" facute de o comisie formata anul trecut, dupa un grav incident de securitate. Planul de angajare coincide cu o crestere prevazuta de 16 procente a bugetului Secret Service, la 2,2 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2016.

Secret Service, scandaluri si lacune de securitate

Agentia incearca sa-si revina dintr-o criza de conducere si dupa scandalurile si lacunele de securitate care i-au afectat imaginea. La 4 martie, doi agenti superiori, care consumasera alcool, au intrat cu masina intr-o baricada de la Casa Alba, in apropiere de un pachet suspect care era investigat ca o posibila bomba. Directorul agentiei a fost anuntat abia dupa cateva zile despre incident.

Citeste si:

Secret Service a fost de asemenea criticat dupa ce un barbat inarmat cu un cutit a sarit gardul Casei Albe in septembrie, a fugit pe peluza si a reusit sa patrunda in cladire, inainte de a fi oprit. Acest incident a condus la demisia directorului agentiei, Julia Pierson, care fusese angajata in 2013 pentru a pune la punct Secret Service, dupa un scandal din 2012 in care cativa agenti au platit prostituate si au vizitat cluburi de striptease din Cartagena, Colombia.

In 2011, un barbat a tras focuri de arma automata spre Casa Alba, dar daunele au fost descoperite abia dupa patru zile, iar in 2014, un agent privat de securitate inarmat s-a aflat in lift cu presedintele Barack Obama, in timpul unei calatorii la Atlanta, intr-o incalcare a protocolului de securitate.

1000 Words / Shutterstock.com