Bursa din Shanghai a inchis luni in declin cu 8,7%, cel mai mult dupa 2007, influentand negativ si restul burselor si pietelor valutare asiatice, pe fondul temerilor investitorilor legate de impactul incetinirii cresterii celei de-a doua mari economii a lumii. Declinul pietelor asiatice de capital a urmat scaderilor accentuate consemnate vineri de actiunile din SUA si Europa.

In Statele Unite, bursa a deschis in scadere, cu indicele compozit Nasdaq in declin cu 8,8%, insa si-a revenit iar aproape de mijlocul sedintei toti cei trei indici importanti ai pietei inregistrau scaderi in jurul a 1%. Astfel, S&P 500 se afla pe minus cu 1,1%, Dow cu 0,8%, iar Nasdaq cu 0,6%.

Nu, numai Bill Gates si Jeff Bezos au cunoscut scaderi. Si averea miliardarului mexican Carlos Slim s-a depreciat, de asemenea, cu 1,6 miliarde de dolari, pana la cel mai scazut nivel, de la crearea indicelui Bloomberg, in 2012. Saptamana trecuta, cei mai bogati 400 de oameni ai lumii pierdusera, de asemenea, alti 182 de miliarde de dolari. Un declin de 76 mld. dolari vineri, a generat o scadere anuala a averilor acestora pentru prima data.

Citeste si:

Pentru a creste competivitatea exporturilor, autoritatile chineze au decis in urma cu doua saptamani sa devalorizeze yuanul, luand prin surprindere pietele. Investitorii vor urmari urmatoarea miscare a autoritatilor de la Beijing, dupa ce Wall Street Journal a relatat ca banca centrala se pregateste sa inunde sistemul bancar cu lichiditati, pentru a stimula creditarea.

Shanghai Composite a coborat cu 9,5%, iar indicele Shenzhen cu 7,7%. La Hong Kong, indicele Hang Seng a scazut cu 5,06%, Nikkei Stock Average al bursei din Tokyo cu 4,6%, in timp ce indicele australian S&P ASX 200 a pierdut 2,7%.

In Europa, principalele actiuni au inchis cu cea mai puternica scadere incepand din 2008, din cauza temerilor ca economia Chinei incetineste mai puternic decat se anticipa anterior. Indicele Stoxx Europe 600 a coborat cu 5,3%, cel mai mare declin incepand din decembrie 2008. Pe marile burse din Europa de Vest, indicii FTSE 100 (Londra) si DAX 30 (Frankfurt) au coborat cu 4,7%, iar CAC 30 (Paris) cu 5,4%.

Sursa foto: Miliardari / Shutterstock