Inaltul Comisar ONU pentru Refugiati a cerut ca pana la 200.000 de imigranti sa fie distribuiti intre statele membre ale Uniunii Europene, indemnandu-le sa se angajeze intr-un "program de relocare in masa", informeaza postul Deutsche Welle in pagina electronica.

"Oamenii la care au fost identificate cereri de protectie valida... trebuie ca apoi sa beneficieze de pe urma unui program de relocare, cu participarea obligatorie a tuturor statelor membre UE", a apreciat Guterres. "Nicio tara nu poate face asta singura si nicio tara nu poate refuza sa isi indeplineasca partea de obligatii", a declarat el, scrie Mediafax.

Indemnul lui Guterres de vineri urmeaza unor indemnuri similare ale Germaniei si Frantei in vederea introducerii unui sistem de cote europene prin care refugiatii sa fie impartiti intre tarile europene. "Atat de multi refugiati ajung la granitele noastre externe, incat nu putem lasa Italia si Grecia sa se confrunte singure cu aceasta problema", a spus cancelarul german, Angela Merkel. "Este imposibil de asemenea, ca trei tari, cum sunt Suedia, Austria si Germania, sa fie lasate singure sa se confrunte cu partea cea mai complexa a acestei sarcini", a adaugat ea.

O sursa europeana a declarat pentru AFP ca presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va dezvalui saptamana viitoare un plan pentru relocare pentru alti cel putin 120.000 de refugiati. Membrii Grupului de la Visegrad - care include Ungaria, Slovacia, Republica Ceha si Polonia - au planuit, de asemenea, discutii in Praga pentru a-si coordona pozitia. Se pare ca Grupul se distanteaza din ce in ce mai mult de celelalte state membre ale UE. Primul-ministru ungar, Viktor Orban, a descris joi criza imigrantilor ca fiind o "problema germana", opusa unei probleme de ordin european.

"Nimeni nu vrea sa stea in Ungaria, nici in Slovacia, nici Polonia, nici Estonia. Toti (n.r. refugiatii) ar dori sa mearga in Germania. Rolul nostru este doar sa ii inregistam", a spus el. Autoritatile din Polonia au avertizat vineri ca UE trebuie sa abordeze cauzele din spatele afluxului de imigranti, in caz contrar riscand sa fie inundata cu milioane de refugiati.

Citeste si:
Britanicii nu mai vor imigranti, dar nici sa lucreze in locul lor
Sondaj TransferGo: peste...

"Dimensiunea pe are a capatat-o migratia este enorma, deci nu ne putem concentra - vorbesc de intreaga Europa - asupra alocarii de imigranti clandestini fara sa luptam imporiva cauzelor sosirii lor", a declarat Grzegorz Schetyna Schetyna, ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, pentru postul Radio Zet. "Trebuie sa ne gandim cum sa oprim migratia ilegala. Altfel, am putea avea in curand 3-4 milioane de refugiati economici", a adaugat el. Mii de refugiati - majoritatea sirieni - au fost blocati in Ungaria de la inceputul saptamanii, dupa ce autoritatile de la Budapesta au refuzat sa ii lase sa traverseze in Austria, catre Germania.

Sursa foto: Imigranti/Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Despre "sinuciderea" UE si imigrantii economici cu masca de refugiati