Procurorii din Serbia care investigheaza crimele de razboi au pus sub acuzare, joi, opt persoane in cazul masacrului de la Srebrenita, considerat cea mai mare atrocitate produsa in Europa dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, fiind acuzate de uciderea a sute de barbati bosnieci intr-o singura zi intr-o cladire de depozitare din apropierea localitatii Srebrenita, potrivit Mediafax.

Este pentru prima data cand un tribunal sarb a pus sub acuzare persoane responsabile de masacrarea a celor 8.000 de persoane de religie musulmana, actiune condusa de fortele bosniaco-sarbe. Autoritatile din Bosnia si o curte internationala din Haga au desfasurat anterior actiuni de urmarire penala. Barbatii care au fost pusi sub acuzare joi apartin unei unitati speciale din cadrul politiei bosniaco-sarbe care operau in estul localitatii Kravica atunci cand a avut loc masacrul comis in urma cu 20 de ani.

Ei sunt acuzati ca au strans victimele intr-o cladire de depozitare unde le-au ucis cu arme si grenade intr-un atentat care s-a desfasurat pe parcursul unei nopti intregi, potrivit declaratiei date de procuratura. Printre cei pusi sub acuzare se afla comandantul unitatii, Nedeljko Milidragovici, cunoscut ca "Nedjo Macelarul", acuzat ca ar fi dat ordinul de a fi ucisi toti acei oameni, declarand ca "nimeni nu va scapa in viata de aici".

Citeste si:

Nedeljko Milidragovic este acuzat deja de genocid in Bosnia, dar i s-a permis sa traiasca liber in Serbia din cauza ca nu exista un acord de extradare intre aceste doua tari, potrivit corespondentului BBC in Belgrad. Dar el a fost arestat in martie impreuna cu alti sapte suspecti ca urmare a desfasurarii unei actiuni comune intre autoritatile din Serbia si Bosnia.

Daca vor fi gasiti vinovati, cei opt barbati ar putea primi sentinte de pana la 20 de ani. Deja 14 persoane au fost condamnate de Tribunalul penal international al ONU pentru fosta Iugoslavie din Haga, persoane care au avut legaturi in cazul masacrului de la Srebrenita.

Northfoto / Shutterstock.com