Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana (UE), reunite la Bruxelles, au ajuns la un acord asupra livrarilor de gaze naturale, suspendate de la 1 iulie, a anuntat vineri seara vicepresedintele Comisiei Europene (CE) Maros Sefcovic, relateaza AFP in pagina electronica.

"Reusita majora: protocolul cu privire la livrarea de gaze (naturale) a fost parafat" intre Rusia, Ucraina si UE, a scris intr-un mesaj postat pe Twitter Sefcovic, care a mediat reuniunea trilaterala, la Bruxelles. Ministrul rus pentru Energie Aleksandr Novak si omologul sau ucrainean Vladimir Demcisin au ajuns vineri la un acord in vederea livrarii de gaze naturale catre Kiev pentru aceasta iarna, dupa luni de negocieri dure, relateaza DPA, potrivit Mediafax.

Ucraina, care se confrunta cu dificutati financiare, depinde puternic de livrarile de enrgie provenind din Rusia si este, totodata, o tara de tranzit-cheie pentru livrarile catre Occident. UE a mediat negocierile intre cele doua parti, pe fundalul conflictului din Donbas, in estul Ucrainei. "Este un pas crucial in vederea asigurarii Ucrainei cu suficiente gaze naturale in aceasta iarna si cu privire la faptul ca nu vor exista amenintari la adresa unui tranzit continuu, sigur si fiabil de gaze naturale din Rusia catre UE", a declarat Sefcovic dupa cinci ore de negocieri la Bruxelles.

La intalnire au lau parte, de asemenea, directorii gigantului energetic rus Gazprom si furnizorului ucrainean Naftogaz. Potrivit acordului, Ucraina va plati un pret redus, de 232 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale, pentru livrari incepand de la 1 octombrie si pana la 31 martie. Pretul este redus fata de cel prevazut de contract - 251 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale, a precizat Sefcovic. Diferenta provine de la o scadere a taxelor aferente exporturilor rusesti.

Ucraina s-a angajat sa cumpere doua miliarde de metri cubi de gaze naturale in vederea stocarii lor subterane, in octombrie, a precizat comisarul european, adaugand ca Guvernul de la Kiev a deblocat suma de 500 de milioane de dolari pentru Naftogaz in acest scop. Comisia Europeana s-a angajat, la randul ei, sa ajute la organizarea finantarii necesare a achizitiilor Ucrainei de gaze naturale pentru aceasta iarna, prin intermediul unor "institutii financiare europene si internationale", a anuntat CE intr-un comunicat.

Citeste si:
Petrom vinde 40 de zacaminte considerate neimportante
OMV Petrom vinde 40 de...

Gazprom s-a angajat, de asemenea, sa renunte la clauza din contractul incheiat cu Naftogaz in 2009 potrivit careia compania ucraineana era obligata sa plateasca pentru un anumit volum de gaze naturale indiferent daca le primea sau nu. "Negocierile au fost dificile", a declarat Novak vineri, dupa negocieri.
Rusia a sistat in iulie livrarile de gaze naturale catre Ucraina, dupa un prim esec al celor parti de a ajunge la un acord. Moscova si Kievul s-au infruntat in trecut pe tema preturilor livrarilor energetice si unor facturi neplatite.

Demcisin a declarat ca noile "conditii comerciale sunt acceptabile pentru partea ucraineana", dar a adaugat ca este necesara finalizarea "altor proceduri" inainte de incheierea oficiala a afacerii. Niciuna dintre parti nu a oferit detalii suplimentare in acest sens. Ucraina are nevoie sa-si umple rezervoarele cu aproximativ 19 miliarde de metri cubi de gaze naturale pentru a ajunge fara probleme in martie, la sfarsitul iernii, potrivit Comisiei. Relatiile dintre Moscova si Kiev se afla la cel mai scazut nivel istoric, dupa ce Rusia a anexat Peninsula ucraineana Crimeea si din cauza ca sustine rebeliunea separatistilor prorusi in regiunile Donetk si Lugansk, in estul Ucrainei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cel mai mare retailer din Rusia a intrat in Europa