11 Septembrie 2006

Statele UE ar trebui sa-si comunice datele financiare in situatii de criza

Statele Uniunii Europene ar putea fie obligate sa impartaseasca informatiile despre crize de pe pietele financiare, in conditiile in care nu pot fi excluse riscurile unor viitoare dezechilibre pe acestea, au declarat ministrii de finante din UE, potrivit NewsIn. Guvernatorii bancilor centrale si ministrii de finante au luat parte, in luna aprilie, la o simulare a unei operatiuni pentru managementul unei situatii de criza, care s-a incheiat cu succes, a anuntat ministrul de finante finlandez Eero Heinaluoma, reprezentantul statului ce detine in prezent presedintia UE.

"Exercitiul a confirmat ca angajamentele voluntare existente in cadrul UE au potentialul de a functiona spre rezolvarea unei eventuale situatii de criza", a mai spus Eero Heinaluoma, in cadrul unei reuniuni informale a consiliului ministrilor de finante din spatiul euro (Ecofin) de la Helsinki.

"Cu toate acestea, testul a mai relevat o serie de date importante cu ajutorul carora vom putea imbunatati, in viitor, managementul pentru crizele financiare internationale si am putea chiar spori stabilitatea pietei financiare europene", a adaugat acesta.

In urma testului din luna aprilie, pietele financiare ale celor 25 de state membre UE au intrat intr-o situatie necontrolata, dupa ce investitorii si-au vandut actiunile de teama inflatiei. Comisarul european pentru politici aconomice si monetare, Joaquin Almunia, a declarat ca, desi in prezent pietele financiare sunt stabile, "nu putem exclude posibilitatea unor noi dezechilibre, in eventualitatea carora trebuie sa fim pregatiti".



Citeste si