Cercetatorii Takaaki Kajita si Arthur B. McDonald au primit premiul Nobel pentru fizica pe 2015

Cercetatorii Takaaki Kajita si Arthur B. McDonald au fost recompensati, marti, cu premiul Nobel pentru fizica pe 2015, informeaza site-ul oficial al acestor distinctii prestigioase, scrie Mediafax.

Cercetatorii japonez Takaaki Kajita si canadian Arthur B. McDonald au primit premiul Nobel pentru fizica pentru contributiile lor semnificative in ceea ce priveste experimentele care au demonstrat ca particulele neutrino isi modifica identitatile, metamorfoza care implica faptul ca acestea au masa.

Anul trecut, premiul Nobel pentru fizica le-a fost atribuit cercetatorilor japonezi Isamu Akasaki, Hiroshi Amano si Shuji Nakamura, pentru "inventarea diodelor cu emisie de lumina albastra care au permis dezvoltarea unor surse de lumina alba, puternice si economice", potrivit motivatiei Academiei suedeze.

Sezonul Nobel a debutat luni, cand cercetatorii William C. Campbell, Satoshi Ōmura si Youyou Tu au fost recompensati cu premiul pentru medicina pe 2015. William C. Campbell (Irlanda) si Satoshi Ōmura (Japonia) au primit acest prestigios premiu pentru descoperirile privind o noua terapie impotriva infectiilor cauzate de viermi cilindrici, in timp ce Youyou Tu (China) a fost premiata pentru descoperirile ei privind o noua terapie impotriva malariei.

Sezonul Nobel 2015 va continua, miercuri, cu premiul pentru chimie. Joi, va fi anuntat castigatorul premiului Nobel pentru literatura. Castigatorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel - va fi anuntat vineri. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 12 octombrie.

Citeste si:
Mintile sclipitoare ale Romaniei care schimba economia lumii
Mintile sclipitoare ale...

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 850.000 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie. Laureatii isi vor primi premiile Nobel in timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri