O controversata disputa pe tema detinerilor de aur ale Germaniei i-a facut pe sefii Bundesbank, banca nationala a acestei tari, sa publice, pentru prima data in istorie, un raport de 2.307 pagini (vezi atasamentul) in care este documentat fiecare lingou de aur aflat in proprietatea celei mai mari economii din Europa.

In 2012, Curtea Federala Germana a Auditorilor a cerut Bundsbank sa inventarieze fizic detinerile de aur ale Germaniei care erau depozitate in alte tari, avand in vedere ca acest lucru nu fusese facut niciodata. Banca centrala a hotarat sa nu dea curs acestei cereri, notand ca “nu exista indoieli cu privire la integritatea, reputatia si siguranta depozitarilor straini”, scrie Bloomberg.

Raspunsul Bundsbank nu a facut decat sa alimenteze speculatiile cu privire la siguranta detinerilor de aur germane. Ca raspuns, banca a anuntat in ianuarie 2013 ca va incepe repatrierea aurului nemtesc din trezoreriile din Paris si New York. Decizia a fost anulata un an mai tarziu, dupa ce sustinatorii politici ai masurii au iesit de la guvernare.

Citeste si:

Campania repatrierii aurului nemtesc a continuat insa, ea fiind sustinuta de activisti precum Peter Boehringer. Acesta se declarase ingrijorat in special de faptul ca Bundesbank refuza sa publice lista detinerilor, invocand motive de siguranta.

Miercuri insa, banca centrala a Germaniei a publicat un document foarte detaliat al tuturor detinerilor de aur, fiind inventariat fiecare lingou de aur, precum si greutatea si nivelul de puritate.

Foto: Shutterstock/Gold